Dezbaterea preşedintelui. Iohannis, obligat să creeze „emoţie” pe ultima sută de metri

-


Bruno Ştefan, preşedintele Biroului de Cercetări Sociale (BCS), susţine că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să producă „emoţie” în dezbaterea din această seara, pentru a recupera din electoratul pierdut în primul tur de scrutin (circa 1 milion de voturi), ca urmare a refuzului acestuia de a participa la dezbateri cu ceilalţi competitori electorali. De asemenea, acesta a mai subliniat faptul că există un segment important din electorat căruia îi place „pâine şi circ”, iar lipsa dezbaterii dintre candidaţi îl determină să nu mai vină la vot în turul 2.

 

„Klaus Iohannis vorbeşte cu cine vrea el în această dezbatere, şi pare o chestie de aroganţă pentru acea parte a populaţiei care dorea să vadă „sânge pe pereţi”, pentru că fiecare îşi aducea argumente, iar acest lucru nu se mai întâmplă. Lipsa dezbaterii  afectează, în opinia mea, rezultatele la alegerile de duminică, pentru că ar fi dus la o prezenţă mai mare la vot, dacă aceasta ar fi avut loc între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă. Lumea ar fi văzut temele de dialog şi cine ştie ce schimbări ar fi putut să aducă. Această nemulţumire o să afecteze prezenţa la vot întrucât oamenii care l-ar fi votat pe Klaus Iohannis, vor sta acum acasă”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, sociologul Bruno Ştefan.

Potrivit acestuia, Klaus Iohannis a pierdut un milion de voturi în primul tur(în ţară) prin refuzul acestuia de participa şi genera dezbateri electorale cu competitorii săi electorali.

„Eu vă spun acum din măsurătorilor pe care le-am făcut în zilele premergătoare turului I, că Iohannis ar fi luat 70% ca intenţie de vot, dacă lumea ar fi venit la vot. Intenţia de participare la vot ar fi fost  mai mare în turul I. Iohannis a pierdut 1 milion de voturi pentru că a nu a generat dezbateri în turul I, iar o parte din oameni au stat acasă. Intenţia de participare la turul 2 era mai mare decât în turul 1. Oamenii aceia doreau dezbateri. Pe chestia asta se suie Dăncilă, şi eu cred că Iohannis va lua mai puţin acum decât 70%, cât ar fi votat atunci. La turul 1, Iohannis ar fi putut lua peste 40%, şi a luat 36% în ţară. Absenţa dezbaterilor va ţine acasă o parte din electoratul, care era obişnuit să vadă pâine şi circ, pentru că aşa au fost obişnuiţi în aceşti ani”, a adăugat Bruno Ştefan.

De asemenea, acesta a mai spus că Iohannis trebuie „să producă emoţie” în această pentru electoratul său de pe reţelele sociale, iar victimizarea Vioricăi Dăncilă este o greşeală tactică a strategilor social-democraţilor în contextul în care „PSD-ul va fi măcelărit”.

„Iohannis avea argumentele necesare la dezbatere, dar oamenii au văzut că a pus biciul pe PSD, şi nu ştiu de ce a spus nu. Ce dacă ţara vrea dezbatere, el vrea să ducă o bătălie cu PSD-ul, şi nu cu un competitor.  Va urma un măcel împotriva acestuia partid, care nu înceta. Victimizarea Vioricăi Dăncilă nu va avea impact pe termen lung. Eu cred, că nu veni diseară la dezbaterea organizată de Iohannis, pentru că nu poţi veni acolo, dacă nu eşti invitat. Şi-a dat şi ea seama că nu este dorită. Se duce la TVR şi se victimizează. Vor sta oamenii acasă, şi mă tem că este posibil ca-n turul 2 să avem o prezenţă mai scăzută decât la turul 1. Acest electorat va urmări dezbaterea din această seară şi va conta pe Facebook, pentru că electoratul lui Iohannis este acolo. Dacă va avea nişte fraze cheie memorabile, este posibil ca dezbaterea să aibă succes. Dacă va produce emoţie, va mai putea să schimbe ceva. Mă tem, că dacă nu va merge pe emoţie, dezbaterea s-ar putea să nu fie un succes, întrucât nu a mers nici în 2014 pe acest lucru. Atunci, PDL şi PNL au mobilizat diaspora, iar Victor Ponta a reuşit să stârnească ura electoratului împotriva lui.  De asemenea, 10 August ar putea să fie factorul mobilizator în continuare, dar vom vedea acest lucru în zilele următoare”, a conchis Bruno Ştefan.

Dăncilă nu va fi primită la dezbatere preşedintelui dacă va veni

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni la Ploieşti, că Viorica Dăncilă nu va fi primită la dezbaterea organizată marţi, de staff-ul PNL, la Biblioteca Centrală Universitară, dacă aceasta va veni acolo, scrie Agerpres.

„Nu va fi primită, fiindcă nu este o dezbatere la care am invitat pe cineva. Este o discuţie cu jurnalişti, formatori de opinie, pe care eu am organizat-o, la care eu i-am invitat şi vom avea o discuţie aşezată, foarte interesantă, sper, despre mandatul care a trecut şi despre mandatul care sper să fie”, a subliniat şeful statului.

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunţat că va găzdui, marţi, de la ora 19:00, dezbaterea preşedintelui Klaus Iohannis cu politologii şi formatorii de opinie, care va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Dezbaterea are loc înainte de turul doi la alegeri prezidențiale 2019, care se vor desfăşura, duminică, 24 noiembrie.

La dezbatere vor fi prezenți jurnaliști de la mai multe posturi tv și radio sau din presa scrisă, precum și analiști și politologi. Fiecare va putea să pună 2-3 întrebări, a declarat luni prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan.

„Dezbaterea va avea loc la BCU, la aula Carol I. Este o sală mică, din păcate, are doar 215 locuri pe scaune și două loje, două balcoane mari, care vor fi ocupate de presa acreditată, presă străină și presă din România. Întrebări vor pune între 6 și 9 jurnaliști, analiști, formatori de opinie, politologi, care vor fi de la diverse instituții media, din diverse zone, deci nu vor fi doar oameni care au activat în zona dreptei politice sau a susținerii societății civile din zona dreptei, luptători împotriva OUG 13, împotriva PSD și așa mai departe, deci vor fi și din zona celor care au susținut Guvernele PSD sau instituții media care de-a lungul timpului au fost extrem de critice cu președintele României”, a declarat Rareș Bogdan, la postul RFI.

Jurnaliştii care au confirmat luni prezența la dezbatere sunt: Cristian Leonte (Pro TV), Radu Tudor (Antena 3), Cristina Șincai (România TV), Moise Guran (Europa FM) și Ion M. Ioniță (Adevărul), dar și politologul Cristian Pârvulescu.

„În sală, în afara a patru consilieri ai domnului președinte, vor mai fi opt oameni din staff-ul electoral, deci 12 persoane, iar restul de 202-203 persoane, cât ne permite sala, vor fi studenți. Este o dezbatere după model american sau model francez”, a conchis Rareş Bogdan.

Citeşte şi:

Orban: ”Prezenţa la vot în turul doi este cel puţin egală cu prezenţa la vot în turul unu”

Iohannis a mai explicat încă odată de ce refuză dezbaterea cu Dăncilă

UPDATE. Dezbaterea preşedintelui va începe marţi seara la ora 19.00

Istoria contrafactuală a președintelui Iohannis

De ce este mandatul lui Iohannis un succes pentru România în politica externă

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.