UPDATE. ”Diaspora revine Acasă! 10 August 2019. Nimic nu s-a schimbat!”. 4000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei. Nu sunt incidente

-


UPDATE 19.40: În momentul de faţă, sunt circa 4000 de oameni în Piaţa Victoriei care îşi exprimă nemulţumirea faţă de Guvernul Dăncilă, la 1 an de la represiunea în forţă a jandarmilor.

UPDATE 18.30: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache a adeclarat, sâmbătă seara că a fost reţinut un protestatar care avea asupra lui un cuţit şi acesta  a fost condus la secţia de Poliţie.

„Recomandăm să menţinem dialogul. Nu vrem să găsim rezistenţă verbală. Facem apel la calm întrucât mai avem de gestionat un marş de la Piaţa Revoluţiei”, a declarat Georgian Enache.

UPDATE 17.40: Un protestatar a fost ridicat de jandarmi, după ce acesta s-a îmbrâncit la filtrele de intrare în Piaţă. De asemenea, au apărut câteva grupuri de protestatari agresivi.

UPDATE 17.12: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, sâmbătă, că prezenţa sporită a jandarmilor în zonele adiacente Pieţei Victoriei nu intimidează cetăţenii, iar tunurile cu apă nu au fost aduse în zonă, întrucât sunt în unităţi.

„Scopul nostru este să asigurăm ordinea şi siguranţa şi nu dorim să alimentăm anumite tensiuni din zona on-line. Nu au fost semnalate incidente până la ora 17.00”, a adăugat Georgian Enache.

UPDATE 15.21:  „Acum un an de zile s-a întâmplat ceva ce a început foarte frumos. Românii au venit să manifeste pașnic, apoi am intrat într-una din marile tragedii post-decembriste. Guvernul PSD și-a atacat propriii cetățeni cu bâte, cu gaze. Trebuie elucidate, să vedem cine a dat ordine, ceva inimaginabil. Vreau o manifestare frumoasă, pașnică, Guvernul să se abțină de la acțiuni de forță, să păstreze ordinea cu calm. Intrăm în campanie electorală”, a declarat preşedintele României, la Piaţa Universităţii,

UPDATE 13.29: Protestatarul Cristian Dide a fost amendat, sâmbătă, pentru lipsa documentelor şi pentru că a staţionat într-o zonă în care nu era permis acest lucru, respectiv în Piaţa Victoriei, şi a rămas fără permisul de conducere pentru 30 de zile, potrivit Poliţiei Capitalei.

„A fost transmis un eveniment legat de o autoutilitară parcată în mod neregulamentar în zona Pieţei Victoria, unde urmează să se desfăşoare o manifestaţie publică. Colegii de la Poliţia Capitalei discută cu persoanele respective, aşa cum vă spuneam, suntem deschişi dialogului, însă asta nu înlătură aplicarea şi respectarea legii. Nu este altceva decât un incident, un eveniment forţat care să creeze în mod artificial o situaţie tensionată, să determine un oarecare răspuns din partea structurilor cu atribuţii în aplicarea legii”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

UPDATE 12.58: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat, sâmbătă, că misiunea efectivelor de jandarmi prezente la manifestările publice anunţate sâmbătă în Capitală va fi centrată în primul rând pe dialog şi a făcut un apel la respectarea legii.

„Misiunea noastră de astăzi va fi centrată în primul rând pe dialog. Vor fi în principal echipe de dialog, care vor relaţiona şi vor asigura o comunicare atât cu organizatorii, cât şi cu cei care participă la aceste manifestaţii, tocmai pentru a veni în întâmpinarea lor, pentru a avea o comunicare directă, rapidă, în vederea înlăturării oricăror riscuri cu privire la adresa ordinii şi siguranţei publice”, a declarat Georgian Enache la punctul de informare publică organizat de Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti în Piaţa Victoriei.

Potrivit acestuia, „dispozitivele de jandarmi vor fi adaptate pentru asigurarea condiţiilor optime şi normale de desfăşurare a acestor manifestări publice”. Acestea vor fi „instalate în obiectiv” începând cu ora 14,00.

„Vrem să eliminăm orice fel de suspiciune că ele ar avea menirea să intimideze sau să sperie într-un fel. Sunt dispozitive minime, care vor fi dimensionate gradual în funcţie de numărul celor care vor participa la această adunare publică, pentru a le asigura toate condiţiile de desfăşurare”, a adăugat Georgian Enache.

Georgian Enache le-a transmis participanţilor la miting să respecte legea.

„Recomandarea noastră este de a respecta legea, de a ne comunica deschis, transparent şi rapid orice aspect care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice în vederea luării măsurilor punctuale acolo unde se impun. Vreau să fie clar pentru toată lumea. Nu este în interesul nimănui să creeze situaţii tensionate, să escaladeze anumite conflicte. Vom fi prezenţi aici şi noi, şi cei de la Poliţia Capitalei, şi cei de la ISU tocmai pentru a preveni aceste lucruri şi atât timp cât vom avea acest dialog deschis şi transparent, sunt convins că nu vor fi alte probleme”, a precizat reprezentantul Jandarmeriei.

Enache a dat asigurări că „la fiecare situaţie va fi analizată şi calculată intervenţia în funcţie de riscuri şi vulnerabilităţi care ar putea apărea”, reprezentanţii forţelor de ordine propunându-şi rezolvarea acestor situaţii „prin dialog şi prin comunicare cu participanţii”.

El a mai spus că există „un centru de comandă în care se vor afla reprezentanţi ai tuturor structurilor MAI cu atribuţii în gestionarea acestor situaţii”, care vor fi informate permanent de celelalte structuri care au competenţă în domeniu.

„Nu vă ascund că există un schimb permanent de informaţii cu celelalte structuri care au competenţă în domeniu, informaţii care, deîndată ce sunt cunoscute, se transmit celor care vor coordona activitatea, pentru a fi în măsură să preîntâmpine şi să prevină eventuala escaladare a tensiunilor. Este foarte important să avem o coordonare a acestor structuri, pentru că numai împreună vom putea asigura cadrul legal de desfăşurare a acestor activităţi”, a adăugat Enache.

 

Ştirea Iniţială:

 

Un protest de amploare se va desfășura, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală, la un an de la manifestaţiile antiguvernamentale ale diasporei din 10 august, soldate cu intervenţia în forţă a jandarmilor. Manifestaţia este organizată de Tomescu Tommy Joul în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România. Cererea a fost aprobată pentru aproximativ 250.000 de persoane.

 

Jandarmeria Capitalei susţine că organizatorii au comunicat faptul că protestul din Piaţa Victoriei începe la ora 14,00 şi se desfăşoară până la ora 22,15. Pe paginile de socializare au fost create mai multe evenimente dedicate protestului.

Astfel, pe pagina de Facebook „Diaspora revine Acasă! 10 August 2019, TOŢI în Piaţa Victoriei!” oamenii sunt chemaţi la manifestaţie încă de la primele ore ale dimineţii.

„A mai rămas foarte puţin până la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepţia faptului că Dragnea a intrat la puşcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dăncilă, Şerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleşoianu, iar lista poate continua. În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD şi-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ un an jumătate. Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou în Piaţa Victoriei. În urma discuţiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august: 1) adunarea începe încă de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Victoriei; 2) la ora 17,00 ne mutăm cu toţii în Piaţa Revoluţiei, la sediul MAI, de unde la ora 19,00 va începe un marş spre Piaţa Victoriei. Traseul marşului este următorul: ora 19,00 – plecare de la sediul MAI, din Piaţa Revoluţiei – sediul DIICOT (Calea Griviţei) – Guvern (pe Calea Victoriei). Sunt în jur de doi kilometri, iar timpul estimat este de jumătate de oră”, se arată în anunţul de pe Facebook.

În paralel cu manifestaţia din Piaţa Victoriei, de la ora 17,00 se va organiza un protest de mai mici dimensiuni în faţa sediului Ministerului de Interne din Piaţa Revoluţiei, de unde oamenii vor pleca, la ora 19,00, în marş spre Piaţa Victoriei.

„La MAI sunt vinovaţii principali pentru violenţele din 10 August 2018 şi tot aici s-a creat acel plan diabolic împreună cu şefii din Jandarmerie şi alte structuri. La ora 19,00 plecăm în MARŞUL DREPTĂŢII spre Guvern, prin faţa sediului DIICOT, unde se instrumentează acum dosarul 10 August. NU UITAŢI, tot de la MAI (fostul CC al PCR) a pornit Revoluţia din 89′ care ne-a scăpat de regimul dictatorial şi tot de aici trebuie să aflam adevărul şi desecretizarea jurnalului de luptă, iar vinovaţii, Carmen Dan, Cucoş, Paraschiv, Cazan, să răspundă în faţa Justiţiei!”, scrie pe o altă pagină de Facebook.

La protestul din Bucureşti şi-a anunţat prezenţa şi pianistul german Davide Martello, cunoscut pentru reprezentaţiile susţinute în mai multe zone de conflict din lume.

„Îmi pare rău că trebuie să îmi anulez concertele următoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august în Bucureşti împotriva corupţiei din România. Anul trecut, în cadrul unei manifestaţii paşnice similare, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva propriului popor. Vreau să îi ajut de această dată, astfel încât să se poată ascunde în spatele pianului meu în cazul în care poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene”, spune Davide Martello, pe pagina sa de Facebook.

Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, la Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu, dar şi în străinătate, la Roma, Milano, Paris şi în alte capitale europene unde trăiesc grupuri mari de români.

Pe 10 august vor fi organizate şi alte acţiuni dedicate românilor din străinătate.

Astfel, românii din diaspora care se întorc în ţară vor fi întâmpinaţi la frontieră de peste 100 de voluntari ai comunităţii Declic, care îi vor informa despre votul prin corespondenţă. Voluntarii vor împărţi peste 50.000 de pliante şi vor oferi detalii despre cum pot vota la alegerile prezidenţiale, fără să mai stea la cozi.

Campania Comunităţii Declic se derulează vineri şi sâmbătă în aeroporturile din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, la vama Borş şi Nădlac.

De asemenea, echipele Declic vor fi sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei şi în Piaţa Victoriei, unde vor împărţi pliante cu informaţii utile despre votul prin corespondenţă şi explicaţii în şapte paşi despre procedurile pe care trebuie să le facă românii din străinătate pentru a se înregistra pe site-ul alegerilor din diaspora.

În plus, de la ora 18,00, echipa Declic va amplasa în faţa Muzeului Antipa un plic gonflabil uriaş, unde vor fi împărţite pliante şi vor fi oferite informaţii despre votul prin corespondenţă, pe care românii aflaţi în diaspora îl pot exercita la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. Jandarmeria Capitalei a anunţat că, din raţiuni de siguranţă, participanţii la protest sunt rugaţi să nu deţină bagaje sau genţi voluminoase şi să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenţia de a periclita buna desfăşurare a evenimentelor.

Brigada Rutieră a Capitalei va dispune restricţionarea temporară a traficului rutier pe arterele din jurul Pieţei Victoria.

Pentru asigurarea măsurilor de prevenire, monitorizare şi gestionare a eventualelor situaţii de urgenţă care pot apărea pe timpul manifestaţiei, IGSU va avea dislocate, în teren, echipaje de intervenţie specifice stingerii incendiilor şi acordării asistenţei medicale de urgenţă.  În această săptămână, în două rânduri ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a făcut apel la participanţii la protestul anunţat pentru data de 10 august să manifesteze în mod paşnic şi respectând legea. El a subliniat că România este un stat european, în care cetăţeanul are dreptul să se exprime în mod liber.

Citește și:

„Voi fi întotdeauna detractorul ticăloșilor”/ „Incompetent și chiulangiu”. Contre dure între Ciucu și Firea

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.