Dieta alimentară care creşte riscul de diabet

-


Cercetătorii de la Universitatea Sao Paulo din Brazilia au prezentat, la întâlnirea anuală a Societății Europene de Endocrinologie din Barcelona, noi cercetări privind efectele pe care îl are postul asupra sănătăţii.

În studiul lor efectuat pe şobolani de laborator, cercetătorii au descoperit că, în timp ce postul poate duce la scăderea în greutate, poate deteriora și pancreasul și poate afecta capacitatea insulinei de a regla zahărul din sânge, ceea ce ar putea duce la diabet.

Oamenii de ştiinţă au analizat efectele postului ţinut o zi sau pentru o perioadă mai lungă, de trei luni, asupra greutății corporale a șobolanilor adulți, asupra producerii de insulină și a nivelurilor de radicali liberi sau de substanțe chimice reactive care pot deteriora celulele din organism.

Aşadar, cercetătorii au descoperit că, în timp ce șobolanii au pierdut în greutate în general și au mâncat mai puțin, cantitatea de grăsime depusă a crescut. Celulele care secretă insulină din pancreas au arătat, de asemenea, deteriorări, iar cercetătorii au observat o creștere a nivelurilor de radicali liberi și o creştere a rezistenței la insulină, un semnal de avertizare timpurie pentru diabet.

„Acesta este primul studiu care a arătat că, în ciuda pierderii în greutate, dietele din care se elimină produsele provenite de la animale pot sa deterioreze pancreasul şi să afecteze producerea de insulină în cazul persoanelor sănătoase, ceea ce ar putea duce la diabet şi probleme grave de sănătate „, a spus Ana Bonassa, autorul principal al studiului.

Oamenii de știință au cerut oamenilor să fie atenţi înainte de a alege să urmeze o dietă cu produse de post.

Popularitatea acestor diete a crescut simţitor în ultimii ani datorită unor regimuri cum ar fi dieta 5:2 și planul 16:8. Mulți oameni care urmează astfel de diete spun că mănâncă mai puțin, pierd în greutate, au mai multă energie și că observă multe alte beneficii pe termen scurt.

Citește și: 

Îţi place să dormi mult în weekend? Iată ce spun medicii despre acest obicei

Când vor dispărea banii cash?

O nouă provocare majoră pentru sistemul bancar

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.