DIICOT a declanşat Operaţiunea ZIUA Z. Percheziţii la clanurile interlope din ţară

-


Procurorii DIICOT împreună cu forţele speciale ale Poliţiei Române au declanşat, miercuri, sute de percheziţii în 28 de judeţe ale ţării. Au fost vizate mai multe clanuri interlope implicate în traficul de droguri, persoane şi fraude informatice. De asemenea, a fost călcat şi temutul clan al Ghenoşilor din municipiul Târgovişte.

 

Doar în Botoşani, peste 100 de persoane, suspecţi şi martori, au dat explicaţii în faţa anchetatorilor într-un dosar de trafic de droguri. Într-un alt dosar este vizat un temut lider interlop din Târgovioşte, cunoscut pentru scandalurile extrem de violente provocate în oraş. Percheziţii au avut loc în mai multe judeţe. La sediul central al DIICOT au fost aduse 15 persoane pentru a fi audiate. Peste 600 de polițiști și procurori sunt implicați în această acțiune.

Planificarea uriaşei acţiuni care a avut loc miercuri în 28 de judeţe şi-n Bucureşti a început în urmă cu aproape an, a declarat procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

„În primul rând, am urmărit să dovedim că putem să ne sincronizăm la nivel național cu partenerii din poliție și din celelalte structuri ale MAI, a faptului că suntem la rândul nostru puternici, că Crima Organizată poate fi controlată și contrată cu instrumentele pe care statul le are la dispoziție. E o acţiune pe care am gândit-o de mai bine de un an și pe care încercăm să o operaționalizăm de 2 luni și ceva. Sunt acţiuni foarte importante în Dâmbovița, Iași, Timișoara, Constanța, Prahova. Sunt dosare de trafic de droguri, de contrabandă cu cetățeni moldoveni, e atacat clanul Ghenosu la Dâmbovița. Sunt foarte multe cauze, fiecare foarte importante,” a subliniat  Daniel Horodniceanu.

La Timişoara, mascaţii au descins în Complexul Studenţesc de pe Bega. Acolo, operaţiunea Ziua Z înseamnă 47 de descinderi într-un dosar de trafic şi consum de stupefiante, iar vizaţi sunt studenţi de la Drept şi Medicină. Cei mai mulți dintre suspecţi sunt din Târgu Jiu.

Anchetatorii spun că studenții din Timișoara vindeau în special cannabis și ecstasy încă din 2016, iar drogurile ajungeau tot la studenți. O parte dintre tineri își achiziționau drogurile de pe Darknet.

Operaţiunea ZIUA Z, sub coordonarea Structurii Centrale a DIICOT, a vizat  o amplă acţiune de combatere a fenomenului infracţional organizat şi s-a derulat concomitent pe teritoriul judeţelor: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraş, Hunedoara, Timişoara, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bistriţa Năsăud şi în municipiului Bucureşti.

Acţiunile concertate ale procurorilor DIICOT declanşate miercuri la nivel naţional sunt rezultatul activităţilor investigative derulate în 20 de cauze penale instrumentate de către 14 structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală, ce vizează destructurarea mai multor grupări infracţionale implicate în majoritatea formelor de criminalitate organizată ce intră în competenţa direcţiei, respectiv trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă precum şi infracţiuni cu violenţă, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal şi tentativă de omor, se mai arată în comunicat.

Acţiunea este efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate, inspectoratelor de poliţie judeţene şi luptători ai structurilor de intervenţii şi acţiuni speciale ale Poliţiei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, acţiunea fiind efectuată cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Citeşte şi:

Dragnea și-a dat seama că-i din alt secol

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.