Din nou la școală. Se vrea educație la cel mai înalt nivel cu sute de toalete în curtea școlii, manuale lipsă și în așteptarea unui ministru

-


Luni, 9 septembrie, clopoțelul va suna din nou pentru circa 3 milioane de elevi. Din cauza războiului dintre palate, prima zi de școală a prins sistemul de Educație cu un ministru interimar, Daniel Breaz, și cu multe probleme care sunt amânate de la un an școlar la altul. Lipsa manualelor și toaletele din curtea școlii sunt două dintre problemele cu care toți miniștrii au „lupta” în ultimii 30 de ani fără să le dea de capăt.

 

Lipsa manualelor, boală cronicizată

Ca în fiecare an, manualele lipsesc în prima zi de școală. Și ca în fiecare an există o explicație. Potrivit ministrului interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, VINOVATE sunt editurilor care fac aceste manuale. Potrivit unei declaraţii făcute la Alba Iulia, transmisă de Ziarul Unirea, Breaz a spus că “nu este o problemă care să fie problema ministerului”. Acesta a mai spus că spera ca în două săptămâni manualele pentru clasele a VI-a şi a VII-a să fie în şcoli.

„De asemenea în fiecare an s-a discutat foarte mult de manualele şcolare. Era prima zi de şcoală în care elevii mergeau la şcoală, nu existau manuale sau nu existau toate manualele pe băncile elevilor. Această problemă în momentul de faţă a fost rezolvată în proporţie de 99% şi se discută şi despre acel 1%. Adică toţi elevii vor beneficia de manuale în fomat tipărit. Avem o singură problemă la clasele a VI-a şi a VII-a unde mai avem 17 manuale care în momentul de faţă se află în format electronic pe site-ul ministerului şi pot fi descărcate oricând de acolo, pot fi utilizate pentru o perioadă, am mai spus şi mă repet, scurtă eu sper un orizont maxim doua săptămâni în care vor fi tipărite şi aceste manuale.De ce această problemă? Datorită unor contestaţii depuse de cei care au participat la aceste licitaţii şi nu este o problemă care să fie problema ministerului, deci nu din cauza Ministerului Educaţiei Naţionale nu sunt aceste manuale pe băncile elevilor în prima zi de şcoală. Dar comparativ cu alţi ani stam extrem extrem de bine”, a explicat ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz.

La toaletă, tot ca-n Evul Mediu

În secolul XXI, în România, câteva sute de unități de învățământ încă mai au WC-urile în curte. Potrivit ministrului interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, ar fi vorba de 300 de astfel de unități. „Întotdeauna sunt un om care gândesc pozitiv. Îmi place să precizez lucrurile pozitive, să le scot în evidență. Adică dacă în 2017 discutam de 2.300 de școli care aveau toaletă în curte, în 2019 mai discutăm de 300 de școli care au această problemă”, potrivit oficialului.

Cel mai probabil, ministrul este prost informat, întrucât, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, citat de edupedu.ro, există 1.176 de clădiri aflate în baza materială a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat care au grup sanitar în exterior.
Un WC container pentru o școală ar costa puțin peste 20.000 de euro. În luna februarie, ministrul Finanțelor, Eurgen Teodorovici, a declarat la Antena3 că va lansa imediat un proiect prin care vor fi alocați câte 10 mii de euro către fiecare primărie de localitate în care există o astfel de școală, pentru achiziția de containere WC. Și tot atunci, se vorbea că au mai rămas 1460 de școli cu toaleta în curte.

Ministerul a cerut situația școlilor cu WC în curte abia pe 10 mai 2019.

Dacă o problemă atât de banală nu-și găsește rezolvarea de 30 de ani, atunci ce așteptări să mai existe cu privire la actul de educație care are nevoie de update-uri tot timpul din partea autorităților?

Autobuze școlare fără ITP

De la sfârșitul lunii august, poliţiştii rutieri din țară au controlat 4.236 de autovehicule destinate transportului de elevi. 291 aveau termenul de valabilitate al inspecției tehnice periodice (ITP) expirat, iar 268 nu aveau asigurare de răspundere civilă auto încheiată.

Potrivit unui comunicat, maşinile nu au fost retrase din circulaţie, aşa cum s-ar fi întâmplat în cazul unui microbuz normal, ci „conducătorilor auto și coordonatorilor activității de transport le-a fost atrasă atenția ca autovehiculele destinate transportului școlar la care au fost constatate deficiențe să nu fie utilizate”.

Protest din prima zi

Consiliul Național al Elevilor îndeamnă toți elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul școlar 2019-2020.

„În data de 9 septembrie, în timpul desfășurării festivității de deschidere a anului școlar în fiecare școală, îi încurajăm pe cei ale căror interese le reprezentăm să se alăture protestului intitulat „Doliu pentru educație”, spun elevii. Protestul are loc în urma publicării Ordinului de ministru prin care elevii ce obțin medii mai mici de 5 la Evaluarea Națională sunt trimiși direct în școlile profesionale.

„Elevi, părinți, profesori – voi sunteți comunitatea școlară. De la noi ar trebui să vină schimbarea, noi trebuie să ne ridicăm împotriva măsurilor populiste, nefundamentate, izvorâte din interese și orgolii personale și să apărăm educația. Alăturați-vă protestului „Doliu pentru educație”, iar luni, când pășiți pe poarta școlii, faceți-o cu o banderolă neagră pe braț. Este felul nostru de a spune: așa nu se mai poate”, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

10.000 de polițiști „trimiși” la școală

În prima zi de şcoală, peste 10.000 de polițiști vor fi în misiune, în zona grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din toată ţara, pentru un început în siguranță al noului an școlar.

Măsuri anunţate:
-fiecare unitate de învăţământ este inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei. Zilnic, polițiștii vor fi în zona şcolilor, la orele la care elevii vin și pleacă de la cursuri, fiind supravegheate traseele lor de deplasare.
-poliţiştii de la rutieră aflați în serviciu pe arterele de circulaţie intens tranzitate și din apropierea unităților de învățământ vor asigura fluenţa traficului rutier.
-se vor intensifica acțiunile polițiștilor pentru prevenirea absenteismului școlar, pentru a preveni delincvenţa juvenilă şi pentru a combate orice situaţie ce ar putea duce la victimizarea minorilor.

„Campioni” la abandon școlar

În 2018, România a înregistrat un nivel ridicat al abandonului şcolar timpuriu, de 16,4%, anunța Eurostat în 26 aprilie 2019.

În clasamentul abandonului școlar, țara noastră este precedată de Spania (17,9%) şi Malta (17,5%). La polul opus, un nivel scăzut al abandonului școlar timpuriu se înregistrează în Croaţia (3,3%), Slovenia (4,2%), Lituania (4,6%) și Grecia (4,7%).

Obiectivul strategic al UE este de a reduce rata abandonului şcolar timpuriu, până în 2020.

Anul şcolar 2019-2020 începe pe 9 septembrie 2019 şi se încheie pe 12 iunie 2020, are 35 de săptămâni şi este împărţit în două semestre şi două vacanţe pentru toţi elevii, plus o vacanţă pentru elevii din ciclul primar şi copiii de la grădiniţă.

Citește și:

Ce va fi schimbat la examenul de Evaluare Națională de anul viitor

Învățătoarea Florentina Golea: Avem oare dreptul să fim demotivaţi? INTERVIU


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.