UPDATE: Dinu Pescariu este urmărit penal într-un nou dosar. Mihnea Costoiu, audiat în același dosar

-


Fostul jucător de tenis Dinu Pescariu a fost audiat la DNA în legătură cu baza Cutezătorii, fiind urmărit penal într-un nou dosar. Este vorba de o bază sportivă care are terenuri de tenis şi de fotbal, imobile în suprafaţă de 3.000 de mp şi un teren aferent de 60 de hectare.

UPDATE: Prejudiciul în dosarul Cutezătorii este de 93 de milioane de euro. Dinu Pescariu este cercetat sub control judiciar.

UPDATE: Fostul ministru pentru Învățământ Superior Mihnea Costoiu este audiat la sediul DNA în același dosar.

Știrea inițială

Ancheta vizează şi documentele care au dus la prelungirea contractului de închiriere până în 2034, potrivit ziarul Adevărul. Procurorii DNA ar fi ridicat ieri documente de la baza sportivă a omului de afaceri pentru a vedea în ce conditii a fost trecută baza Cutezătorii din admnistrarea statului în cea privată.

Verificările DNA au pornit de la un denunţ al lui Dorin Cocoş, recent eliberat condiţionat.

Jurnalistul Liviu Avram scria în 2013 despre cei 6 paşi ai afaceri:

Pasul 1 – înainte. În 2003, baza sportivă Cutezătorii este trecută de la ministerul Educaţiei la RAAPPS. Ministru era Ecaterina Andronescu, secretar general era Mihnea Costoiu.

Pasul 2 – înainte. În 2004, RAAPPS încheie cu Fundaţia Dinu Pescariu un contract de locaţiune pe 10 ani, prin care Pescariu exploata baza Cutezătorii contra unei sume de 9.000 de euro pe lună. Pescariu începe să construiască acolo locante de lux şi baruri de fiţe. Încep negocieri pentru vânzarea bazei prin negociere directă.

Pasul 3 – înapoi. În 2005, se schimbă guvernarea şi negocierile pică. Noul ministru, Mircea Miclea, promovează o hotărâre de guvern prin care baza trece înapoi la Ministerul Educaţiei. În paralel, ministerul deschide proces de evacuare a Fundaţiei Dinu Pescariu din baza Cutezătorii, spre a o reda activităţilor sportive. Pescariu tergiversează procesul până în 2009 prin tertipuri procedurale, inclusiv printr-o sesizare a Curţii Constituţionale. În paralel, Pescariu pierde un proces prin care cerea instanţei să oblige guvernul la continuarea negocierilor angajate de fostul guvern.

Pasul 4 – înainte. În 2009, Ecaterina Andronescu revine în fruntea Ministerului Educaţiei, cu Mihnea Costoiu secretar de stat. În 23 iunie 2009, ministerul încheie un act adiţional cu Fundaţia Dinu Pescariu, prin care contractul de locaţiune se prelungeşte pe o perioadă de 25 de ani, adică până în 2034. Chiria rămâne tot 9.000 de euro, iar Dinu Pescariu primeşte în plus o serie de drepturi pe care nu le avea în contractul iniţial. Actul adiţional este depus la instanţă, cu scopul de a se stopa procesul de evacuare intentat de Mircea Miclea. Procesul încetează.

Pasul 5 – înainte. În 23 decembrie 2013, baza Cutezătorii se transferă din nou la RAAPPS, prin hotărâre de guvern. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, dispare strategic din peisaj, căci hotărârea de guvern este contrasemnată de un secretar de stat, Vasilica Ştefania Duminică.

Pasul 6 –este previzibil şi merge tot către înainte: vânzarea bazei către Dinu Pescariu prin negociere directă, exact aşa cum prevedea planul întocmit în urmă cu zece ani.

În curs de actualizare


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *