Discriminaţi de politicieni la pensii, rezerviştii militari îşi caută dreptatea în instanţe

-


După ce au fost discriminaţi de politicienii la pensii, rezerviştii militari au ajuns „să fie plimbaţi” între Guvern-Parlament şi MApN în timp ce discrepanţele dintre aceştia s-au adâncit, iar echitatea şi indexarea pensiilor acestora în raport cu rata inflaţiei au rămas simple forme fără fond.

 

În acest context, preşedintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari din România (LADPM) generalul Nicolae Gropan a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, că a dat în judecată Secretariatul General al Guvernului, MApN şi Casa de Pensii a Armatei în baza articolelor 118 şi 115 din Constituţie, pentru a se corecta discriminările de la pensiile rezerviştilor militari.

„Miercurea viitoare avem primul termen la procesul pe care l-am deschis în nume propriu la Tribunalul Bucureşti împotriva Secretariatului General al Guvernului, MApN şi Casa de Pensii a Armatei în baza articolelor 118 şi 115 din Constituţie întrucât legislaţia instituţiilor fundamentale nu se modifică prin OUG.

De asemenea, legea 223/ 2015 privind pensiile militare de stat a fost trunchiată de Guvern prin OUG numărul 57. Noi am propus multe schimbări la lege, dar politicienii s-au făcut că ne ascultă. Mai avem un proces deschis în februarie de LAPDM împotriva SGG, MApN şi Casa de Pensii a Armatei al cărui termen este amânat. Am mai trimis o serie de documente la Comandamentul NATO de la Bruxelles şi aşteptăm un răspuns. Noi am spus că prin acţiunile înteprinse de politicieni cu privire la pensiile militarilor se descurajează rezerviştii militari”, a declarat Nicolae Gropan.

Pe 6 iunie 2019, o delegaţie formată din şase membri LADPM la Bruxelles au protestat în faţa Comandamentului NATO din Bruxelles, a Comisiei Europene şi Consiliului Europei. De asemenea, aceştia au discutat la sediul EUROMIL cu președintele Emmanuel Jacob, pe subectul discriminărilor din sistemul de pensii militare.

sursa foto: LAPDM

De asemenea, membrii LADPM au trimis luna trecută o scrisoare deschisă Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, Cosiliului UE, precum şi tuturor ambasadelor din statele membre NATO, prin intermediul căreia au adus la cunoştiinţa acestora discriminările la care sunt supuşi pensionarii militari de către guvernele ultimilor zece ani, în ceea ce priveşte echitatea şi indexarea pensiilor acestora în raport cu rata inflaţiei (Textul integral al scrisorii deschise adresate oficialilor diplomatici ai statelor membre NATO îl puteţi citi aici).

Surse din cadrul rezerviştilor militari au precizat, pentru Jurnaliştii.ro, că legea 223/ 2015 privind pensiile militare de stat au fost trunchiată de Guvern prin intermediul OUG-urilor la presiunea unor cadre din cadrul Ministerului Apărării.

„Noi tot pichetăm din această primăvară peste tot pentru a arată discriminarile cu care ne confruntăm. Nu este posibil ca un militar cu aceeaşi funcţie, grad şi vechime militară în comparaţie cu altul care a ieşit acum 10 ani de exemplu să aibă o pensie de 3-4 ori mai mare. Politicienii ne amăgesc şi refuză să ne coreleze pensiile cu rata inflaţiei. O să pichetăm şi la Cotroeceni cu speranţa că îl vom sensibiliza pe domnul preşedinte Iohannis să se aplece şi asupra problemelor noastre. Noi nu avem pensii militare de stat încă din vremea lui Cuza şi nu sunt asistaţi sociali, cum au lăsat unii politicienii să se înţeleagă în spaţiul public. Se urmăreşte descurajarea rezerviştilor militari prin aceste măsuri şi-n caz de conflict noi sunt de bază”, au declarat sursele noastre.

În 2016, membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) și organizațiile partenere au protestat împotriva modului de calculare al pensiilor militare de stat.

Potrivit unui comunicat al sindicatului militarilor, revendicările vizau abrogarea articolului.40 din OUG nr. 57/2015 ca neconstituțional și aplicarea imediată, prin Ordinul comun, a Legii nr. 223/2015 a pensiilor militare de stat, abrogarea articolului 6 din proiectul de Norme pentru aplicarea articolului 121 din Legea nr. 223/2015, încetarea discriminării creatorilor militari, prin interpretarea abuzivă și neconstituțională a Legii nr. 8/2006.

Citeşte şi:

Viitorul Europei – un tablou pe care marile puteri ale lumii îl schițează acum

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.