Doar 75% din bugetari vor avea salarii mărite în 2019

-


Potrivit Legii Salarizării Unitare, de la 1 ianuarie, bugetarii beneficiază de o nouă creştere salarială. Cei care nu vor primi bani în plus la salarii sunt medicii şi asistentele. Iar conform unei Ordonanţe de Urgenţă, toate sporurile vor îngheţa la nivelul din 2017.

 

„De la 1 ianuarie 2019, salariile ar trebui să crească, potrivit Legii salarizării, cu 25% din diferenţa din ceea ce este prevăzut în Legea salarizării pentru anul 2022 şi valoarea din decembrie 2018”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Hossu, peste 70-75% din bugetari vor simţi o creştere salarială de la 1 ianuarie 2019.

Pe parcursul anului 2018, bugetarii au beneficiat de două creşteri salariale, una la 1 ianuarie, iar cealaltă la 1 martie, atunci când medicii şi asistentele au intrat direct pe grila din 2022, aşa cum prevede Legea salarizării, ceea ce înseamnă că aceste categorii nu vor mai primi bani în plus până în 2022.

Totodată, de la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie creşte de la 1.900 de lei la 2.080 de lei brut. De asemenea, persoanele cu studii superioare şi care au cel puţin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare vor avea salariu minim brut 2.350 lei pe lună.

Sindicaliştii din Cartel Alfa spun că în 2019 se prefigurează conflicte sociale deschise, din cauza dispreţului faţă de lege şi faţă de cetăţeni.

„Începând cu 1 ianuarie 2019, indemnizaţiile parlamentarilor şi ale membrilor guvernului se vor majora ca efect al creşterii salariului minim pe economie. Spre exemplu, indemnizaţia domnului ministru Teodorovici va fi mai mare cu 1890 lei pe lună, iar indemnizaţia de bază a unui parlamentar creşte cu cel puţin 1620 lei lunar. Aleşii noştri şi numiţii lor (persoanele din conducerea autorităţilor publice) reprezintă singura categorie de bugetari cărora  salariul le creşte automat, cu fiecare creştere a salariului minim. Este o discriminare faţă de ceilalţi salariaţi bugetari, pe care am reclamat-o şi la adoptarea legii, însă consensul transpartinic în ceea ce priveşte privilegiile au blocat orice recurs constituţional”, afirmă reprezentanții Cartel Alfa într-un comunicat intitulat „2019 – un an în care se prefigurează conflicte sociale deschise”.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.