”Cazul Rizea” a picat prost în ecuația electorală a lui Dodon. SURSE: Ar putea fi extrădat în România între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale din R.Moldova

-


Epopeea fostului deputat PSD Cristian Rizea în R.Moldova s-ar putea încheia între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale de luna viitoare din statul românesc dintre Prut și Nistru, dacă Igor Dodon îl va exploata electoral și îi va retrage cetățenia moldovenească.  Subiectul Rizea pică prost la Chișinău pentru strategii campaniei lui Dodon întrucât cetățenia i-a fost acordată de oamenii lui Plahotniuc sub oblăduirea SIS (n.r. Serviciului de Informații și Securitate al R.Moldova) pentru a-l folosi la un moment dat împotriva unor grupuri de interese transfrontaliere din România, dar fără mijlocirea directă a lui Igor Dodon.

Surse politice de la Chișinău au declarat, pentru Jurnaliștii.ro, că acordarea cetățeniei moldovenești lui Cristian Rizea a fost negociată direct cu fostul oligarh Vladimir Plahotniuc care a văzut în fostul deputat PSD un element care ar fi putut fi exploatat informativ pe relația cu PSD, iar la un moment dat chiar  ar fi putut să fie pus pe tavă statului român în schimbul unor ”mici favoruri”. Oamenii lui Plahotniuc nu au mai avut însă cu cine să negocieze la București odată cu pierderea guvernării de către PSD, iar oligarhul a fost debarcat de la putere în iunie 2019 în urma presiunii Marilor Puteri.

”Cristian Rizea a venit la Chișinău în baza relației dintre PSD și PDM, iar cetățenia sa a fost negociată cu Vladimir Plahotniuc și pus sub protecția discretă a SIS-ului.  A venit în Moldova în 2018 și o vreme a stat liniștit. Dar a început să deranjeze anumite cercuri din Chișinău via București prin ceea ce a scris și a spus în presa de peste Prut. Ultimul articol publicat la București despre viața de lux a lui Rizea de la Chișinău este real și cel mai probabil a fost livrat jurnaliștilor români chiar de oameni din anturajul acestuia conexați SIS-ului. Rizea a spus multe minciuni prin Chișinău și a încercat să păcălească oameni grei de la noi. Și drept răsplată a apărut articolul de la București. Acum Dodon are un as în mânecă în campanie cu ajutorul căruia speră să fie într-o postură favorabilă la București”, au declarat, pentru Jurnaliștii.ro, surse politice de la Chișinău.

În R.Moldova, Cristian Rizea este protejat de oamenii fostului oligarh Vladimir Plahotniuc și supravegheat din umbră de SIS, însă modul cum a încercat fostul deputat social-democrat să își renegocieze ”libertatea” cu anumite cercuri de la București l-ar putea costa ”viața liniștită de la Chișinău”. De asemenea, sursele noastre ne-au menționat faptul că Igor Dodon l-ar putea sacrifica pe Cristian Rizea pe finalul campaniei electorale pentru a transmite un mesaj direct Bucureștiului de deschidere față de guvernarea liberală și președintele Iohannis, prin extrădarea fostului deputat PSD în România.

”Igor Dodon își dorește cu orice preț un dezgheț în relațiile cu Bucureștiul, deși președintele Klaus Iohannis l-a tratat cu răceală și a refuzat să înteprindă vreo vizită la Chișinău. Cristian Rizea nu are bani suficienți și nici informații prețioase ca să îi cumpere mărinimia lui Dodon. SIS-ul l-a avut permanent sub supraveghere în eventualitatea în care ar fi încercat anumite combinații la Chișinău via Tiraspol. În perioada imediat următoare Bucureștiul l-ar putea primi la pachet pe acest domn Rizea, dacă Dodon îi va ridica cetățenia și îl va expulza”, au explicat sursele noastre.

În acest sens, președintele Igor Dodon a declarat că nu el i-ar fi acordat cetățenia moldovenească fostului deputat PSD Cristian Rizea, dat în urmărire internațională după ce a fost condamnat la închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani.

„Am văzut diferite speculații în presă. Eu ca președinte al R. Moldova un astfel de act de acordare a cetățeniei unui om cercetat penal în România nu am semnat. Dacă în momentul depunerii actelor pentru cetățenie a declarat că nu a comis fapte penale și pe urmă se demonstrează că a dus în eroare comisia, atunci actele de cetățenie pot fi anulate”, a declarat președintele R.Moldova, Igor Dodon, potrivit Jurnal.md.

„Cel mai probabil era un om apropiat fostei conduceri, fostului oligarh care era la putere în R.Moldova. Eu, în calitate de președinte, prima dată am aflat. Acum se vor verifica toate circumstanțele. Cetățenia urmează să fie anulată și această persoană urmează să fie extrădată organelor de drept din România”, a subliniat șeful statului moldav.

Pe 18 martie, fostul deputat Cristian Rizea a fost condamnat definitiv, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă i-a respins atunci apelul lui Rizea şi a menţinut condamnarea dată de instanţa de fond. Rizea are de plătit suma de 300.000 de euro.

Rizea a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.

Potrivit înţelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorităţi, astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna”, susţineau procurorii.

Pentru a se ascunde adevărata provenienţă a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv. De asemenea, Rizea mai este acuzat că în decembrie 2015, după declanşarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al Sectorului 5 al Capitalei, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Citește și:

Biden l-a taxat dur pe Trump. ”Avem peste 210.000 de morţi şi ce face el?”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.