Nu vă fie frică, Dodon pică!!

-


Duminică, cetățenii R.Moldova se vor prezenta din nou la urne (turul al doilea al alegerilor prezidențiale) pentru a-și alege președintele, într-un moment dificil pentru statul frate dintre Prut și Nistru, care se confruntă cu o criză sanitară și economică severă. Miza acestui vot este uriașă în contextul în care candidatul PAS, Maia Sandu, are prima șansă să devină prima femeie președinte a R.Moldova. Dincolo de conotațiile geopolitice ale acestui scrutin prezidențial, lucrurile par aranjate din vreme de Kremlin, iar pro-putinistul Igor Dodon este cam scos din cărțile silovikilor lui Putin.

Mulți vor spune că Igor Dodon este alesul întrucât Moscova a deplasat la Chișinău un întreg desant de consultanți și ofițeri sub acoperire ai SVR pentru a-i coordona campania și a-i asigura voturile prin clasicul turism electoral din Transnistria, dar miza este diferită. Trendul din primul tur a arătat că Rusia nu a forțat pedala în favoarea lui Igor Dodon și nici nu cred că o va forța acum pentru că Vladimir Putin nu mai crede în actualul președinte moldovean, deși pe parcursul mandatului acestuia a căutat tot felul de pretexte și vizite pentru a-i intra ”pe sub piele” Țarului de la Kremlin.

Dar nu a obținut nimic pentru cetățenii moldoveni, pentru că Igor Dodon nu a reușit niciodată să fie altceva în fața lui Putin, decât o umilă slugă a lui Vladimir Plahotniuc. Mandatul acestuia este nesemnificativ în istoria politică a R.Moldova pentru că nu a reușit să facă nimic concret în afara unor declarații belicoase și ale unor atacuri de-a dreptul grețoase asupra României, și implicit a unionismului.

În plan extern, acest Dodon a fost o calamitate pentru R.Moldova întrucât a fost atent izolat de Occident și București, singurele intrări le-a avut la Minsk, Ankara și Kremlin, unde a obținut numai promisiuni. În momentul de față Igor Dodon nu mai corespunde modului de lucru al Rusiei în contextul în care pandemia a schimbat dinamica jocului geopolitic și economic, iar alocarea de resurse în R.Moldova este limitată de cu totul alte chestiuni mai pregnante în Caucaz, Siria ori Libia.

Pentru silovikii lui Putin, R.Moldova poate fi ușor controlată prin intermediul unui PSRM puternic și cu investiții minime. În această ecuație, Maia Sandu are avantajul unei relații foarte bune cu Occidentul și totodată reprezintă garantul deblocării banilor europeni pentru continuarea reformelor convenite prin Acordul de Asociere cu UE.

Metoda lui Plahotniuc de a guverna rusește pe banii europenilor covine mai mult Moscovei decât un președinte șters și cenușiu care să vină mereu la Kremlin să ceară și să nu obțină nimic. Ori în acest cadru s-a derulat și se va derula mandatul lui Igor Dodon, un personaj care dă semne că se teme pentru propria sa înfrângere de duminică. Gesturile sale din ultima zi de campanie mi l-a readus în minte pe Nicolae Ceaușescu în ultimele sale zile din decembrie 1989: disperat și fără busolă.

Reîntoarcerea la marota agresiunii României și a războiului civil ne arată un Dodon pierdut și disperat după electoratul său captiv și nostalgic după imaginea lui Stalin, însă fascinat de banii europenilor. Reîncălzirea acestor teme ne arată disperarea acestuia după voturile rusofonilor moldoveni, însă aceștia nu mai cred în el. Acum au alți mentori: Ilan Șor și Renato Usatâi.

„Toți înțeleg că dacă, Doamne ferește, cineva va merge pe acest scenariu (al unirii), aici va exploda totul. Sudul, nordul țării și Transnistria niciodată nu vor accepta așa ceva. Aceasta va însemna război civil – un război cumplit, pentru că noi cu românii nu vom merge. Acest pericol există”, a spus Dodon, într-un live pe pagina sa de Facebook.

Discursul lui Dodon și incitarea la ură împotrivă adversarilor săi politice arată limitele unui om mic care dacă va pierde duminică dezastrul va fi în lanț: partidul, privilegiile și chiar libertatea. După câte se pare nu a învățat nimic din combinațiile lui Vladimir Plahotniuc și nici din patimile lui Vladimir Filat. Celebra palmă sovietică peste bot o va primi chiar Dodon luni dimineață când va vedea sau dacă nu a văzut deja că Moscova l-a scăpar demult din brațe.

”Noi nu vom rata victoria noastră! Și dacă va trebui să ieșim ca s-o apărăm, vom ieși cu toții și o vom apăra. Moldova, ești gata să aperi victoria noastră? Suntem obligați s-o facem. Ștefan cel Mare e alături. Pentru a păstra valorile lui Ștefan, Ștefan este în mână cu crucea, trebuie să fim pe 15 noiembrie toți împreună. Toți ca unul, mergem din casă în casă, până la sfârșitul zilei, astăzi, intrăm în fiecare apartament, intrăm în fiecare casă, și trezim poporul”, a declarat Igor Dodon.

În schimb, Maia Sandu nu poate rezolva peste noapte o situație internă complicată, dar poate fi garantul deblocării banilor europeni și de continuare a unor reforme cu condiția să se formeze o nouă majoritate în urma unor alegeri anticipate. Și orice este posibil dacă există deschidere! Până atunci, condiția minimă și necesară este ca cetățenii R.Moldova să se prezinte la vot, iar Moscova să nu forțeze pedala fraudei electorale în Transnistria și la secțiile de votare de pe teritoriul său.

Până atunci, nu îmi vine în minte decât ziua de 19 decembrie 1989 din balconul Operei din Timișoara, unde s-a strigat pentru prima oară sloganul: ”Nu vă fie frică, Ceauşescu pică!”.  În schimb, mesajul meu pentru frații dintre Prut și Nistru este următorul: ”Mergeți și votați, pentru că Dodon pică!

Citește și:

EXCLUSIV. De ce nu va reuși Igor Dodon să depășească ”handicapul” din primul tur? INTERVIU cu analistul politic Victor Ciobanu

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.