Dodon, Vlah și statalitatea R. Moldova

-


Bașkanul Regiunii Autonome Găgăuzia, Irina Vlah  candidează pentru încă un mandat în fruntea Gagauz Yeri și are toate șansele să repete scenariul câștigător de la alegerile din primăvara anului 2015. Pe lângă sprijinul președintelui R.Moldova, Igor Dodon și al coloanei a cincea a putinismului de la Chișinău, Vlah mai are un sprijin de nădejde în campania electorală din primăvară în ”oamenii guvernării lui Plahotniuc”, care prin acțiunile lor au dus statul moldovean în pragul disoluției.

 

 

Când afirm acest lucru mă refer la acțiunile constante pe care Irina Vlah le-a pus în scenă împotriva statului moldovean pe durata acestui mandat din postura de guvernator, sub imboldul Kremlinului și al Ankarei.  Decidenții politici trecători de pe eșichierul politicii de la Chișinău s-au dovedit incapabili să rezolve problema găgăuză, prin promovarea unor politicieni fideli statului moldovean și nu intereselor obscure de pe axa ruso-turcă.

În momentul de față, Irina Vlah pleacă în cursa electorală din 17 februarie 2019, când și-ar dori să se desfășoare alegerile pe teritoriul Autonomiei, drept mare favorită, întrucât are sprijinul lui Igor Dodon și va supralicita în relația cu ”oamenii lui Plahotniuc din PDM”. Nu știu în ce măsură ”oligarhul cel bun” îi va mai lăsa mână liberă candidatei lui Dodon (Irina Vlah) în alegerile din Găgăuzia, însă un lucru este cert: nu va mai miza pe o carte pierzătoare, așa cum a fost în cazul candidatului Nicolae Dudoglu în alegerile din martie 2015.

De asemenea, o necunoscută în jocul electoral din spațiul găgăuz ar putea rămâne poziționarea fostului bașkan, Mihail Formuzal, despre care presa de la Chișinău a scris prin 2016, că s-ar fi stabilit alături de familie în Germania. Acesta ar putea să redevină un jucător activ în aceste alegeri dacă luăm în calcul afinitățile sale pentru Uniunea Euro-Asiatică a lui Putin și apropierea de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Irina Vlah pare că și-a centrat demult discursul politico-electoral pe carta anti-unionismului, deși România alături de UE, Turcia și Turkmenistan investește masiv în educația din Găgăuzia. În tot acest joc de lumini și umbre, un aport deosebit îl va avea Igor Dodon, care prin declarațiile sale explozive și prost gândite va asigura un climat permanent al revizionismului găgăuz, lucru atent speculat de Vlah. Când afirm acest lucru, mă refer la încercările repetate de oficializare a drapelului mișcării separatiste din Găgăuzia-”Găgăuz Halkî”, cu acordul tacit al guvernării PDM de la Chișinău.

„Sub acest simbol s-au desfășurat primele mitinguri la Comrat și în alte localități din regiune. Astăzi, tinerii noștri, privind fotografiile de la evenimentele trecute, își pun întrebarea de ce Găgăuzia nu folosește acest simbol sub care s-a constituit autonomia noastră”, declara Irina Vlah.

Dincolo de cartea revizionismului, Irina Vlah mai profită și de prezența capitalului UE din regiune care s-a făcut simțit prin sporirea investițiilor, începând cu anul 2017. Programul SARD, finanțat de UE și implementat de PNUD  se pare că a salvat mediul de afaceri de la Taraclia, prin sumele alocate. În 2016, regiunea găgăuză a beneficiat de 68 de proiecte cu finanțare exclusivă de la UE.

Deși Irina Vlah de fiecare dată s-a legitimat public prin cartea Kremlinului și a auto-determinării, realitatea economică din Găgăuzia ne demonstrează un lucru evident: exporturile în spațiul comunitar le-au depășit pe cele din Federația Rusă. Astfel,  în prima jumătate a anului 2017, 42% din produsele găgăuze au fost vândute pe piața UE, 30,6% pe cea din CSI și 27,5% a ajuns în alte state. Suma obținută în urma exporturilor a ajuns la 967,7 milioane de lei moldovenești, cu 12% mai mult decât în aceiași perioadă a anului 2016.

 „Deşi anul 2018 este asociat cu anumite lucruri, centenare, etc., eu sunt convinsă că poporul nostru niciodată nu va pleda pentru unire, iar acele personalităţi care fac declaraţii despre unire nu vor fi primite în Găgăuzia. Asta este poziţia noastră comună”, declara Irina Vlah.

Până la startul campaniei electorale din Găgăuzia mai sunt câteva luni, iar oligarhul Vladimir Plahotniuc mai are încă suficient timp să schimbe regulile jocului, însă pare că a uitat faptul că inflamarea revizionismului găgăuz alăturat situației  ”delicate” din Transnistria ar putea pune oricând în pericol statalitatea R.Moldova.

Un prim semnal a fost deja dat de liderii politici ai Găgăuziei în contrapondere la curentul unionist. Dacă decidenții politici de la Chișinău nu vor găsi soluții la provocările constante din Găgăuzia și Transnistria, cel mai probabil se va ajunge la judecata emisarului lui Putin, Dmitri Kozak. Până atunci, toate lucrurile par că sunt în așteptare… Să fie oare federalizarea?

„Moldova fără Găgăuzia nu are viitor. Vom supravețui acestei situații grele doar dacă vom fi împreună. Noi trebuie și vom fi împreună, nu avem alte opțiuni, iar cei care vor să lichideze statul moldovenesc vor avea parte de o rezistență dură. Când va fi nevoie, toți împreună… dar eu sunt convins că următoarea noastră lovitură va fi anul viitor”, declara președintele R.Moldova, Igor Dodon.

Citește și:

Cum ar putea beneficia de pensie militară foștii militari angajaţi pe bază de contract

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.