Dosarul Gerota a fost închis. Fostul ofiţer MAI a scăpat de urmărirea penală pentru zădărnicirea bolilor

-


Fostul ofițer MAI,care a infectat mai multe cadre medicale de la Spitalul Gerota, a scăpat de urmărirea penală, pentru zădărnicirea bolilor întrucât procurorii au clasat dosarul.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) au dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 alin. 1 Cod penal) și fals în declarații ( art.326 Cod penal), fapte presupus comise de către fostul șef de Poliție, infectat cu virusul SARS-COV-2 și internat în data de 5 martie la Spitalul de urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”.

De asemenea, procurorii Parchetului General au precizat că fostul ofiţer MAI nu a fost sursa principală a infectărilor cu COVID-19 de la Spitalul Gerota. Drept argument este adusă lipsa unor testări făcute asupra celorlalți pacienți sau a personalului medical aflat la serviciu când el era internat, astfel că sursa rămâne nesigură.

„Urmare probatoriului administrat nu s-a putut stabili cert, cu argumente științifice, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat și dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota”. În lipsa altor testări, realizate asupra altor pacienți, vizitatori, personal medical, anterior sau în perioada internării persoanei vizate, sursa „inițială” de SARS-COV-2 din Spitalul de Urgență „Profesor Doctor Dimitrie Gerota” rămâne nesigură, variantele teoretice – imposibil de înlăturat la un nivel de certitudine impus de standardul de probațiune utilizat în procesul penal – fiind nenumărate”, arată PICCJ.

Astfel, cercetările au mai stabilit că nicio persoană dintre cele care au călătorit împreună cu făptuitorul (80 de persoane) nu a fost confirmată cu virusul SARS COV-2, fapt care, alături de alte probe administrate a dus la excluderea scenariului de infectare cu coronavirus a făptuitorului în cadrul călătoriei în statul Israel, spun anchetatorii.

Procurorii au clasat și cercetarea privind falsul în declarații, cu privire la faptul că bărbatul nu a completat în formular vizita făcută în Israel. Anchetatorii au decis că la momentul în care pacientul era internat, Israelul nu se afla pe lista statelor cu răspândire generalizată, deci nu avea obligația de a declara călătoria. Totodată, formularul nu era impus la nivel național, era un formular liber, au mai stabilit procurorii.

Poliţiştii au început cercetările după ce fostul ofiţer MAI, pacientul 17 de la Spitalul Gerota, ar fi minţit că a călătorit în Israel şi a infectat zeci de medici şi alte persoane. De asemenea,  medici şi membri ai familiei sale au fost infectate de fostul ofiţer MAI. Spitalul Gerota a fost în carantină din cauza numărului mare de bolnavi infectaţi cu noul coronavirus. La începutul lunii aprilie a fost ridicată măsura.

Citeşte şi:

Ministrul Muncii: ”A dubla peste noapte fără să spui de unde, a face gesturi dublu, triplu, nu este o abordare responsabilă”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.