DOSARUL GALA BUTE. Ce spun denunțătorii despre celebra geantă cu 900.000 de euro care erau destinați Elenei Udrea

-


Avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, declara în 2015, că procurorii DNA au apelat la elemente „exotice” privind rechizitoriul întocmit în dosarul Gala Bute. El a dat exemplu celebra  geantă cu bani pe care Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în MDRT, spune că i-ar fi dat-o fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea.

Cei doi martori denunțători în dosarul Gala Bute, Corin Boian şi Adrian Gărdean, au declarat vineri, la instanţa supremă, că au strâns 900.000 de euro în bancnote de 500 de euro, și au pus banii într-o geantă de voiaj. Această suma ar fi reprezentat „comisionul” de 10% pentru deblocarea plăţilor pentru mai multe domenii schiabile din Borsec, Straja şi Parâng. Cu o parte din șpapă ar fi fost finanțat PDL.

Potrivit News.ro, Corin Boian a spus la audieri că, pe 6 octombrie 2011, avea 600.000 de euro într- o geantă neagră de voiaj.

“Banii erau în bancnote de 500 de euro. Am venit de la Piteşti la Gărdean la biroul său din Băneasa, de la Aviaţia Utilitară. Gărdean a completat suma cu 300.000 de euro în birou, tot în bancnote de 500 de euro. Am plecat amândoi spre minister. Gărdean a intrat cu geanta. Eu am rămas în parcare. Am dedus, din context, că vizita la MDRT este anunţată. Gărdean mi-a zis că se duce la domnul Gheorghe Nastasia. Nu mi-a spus în ce birou au avut loc discuţiile”, a explicat Boian.

Boian susține că Gărdean s-a întors în parcare după o oră fără geantă şi i-a spus că „totul va fi bine şi că sumele pentru lucrări vor fi deblocate”.

Banii erau destinați pentru a i se debloca proiectul privind domeniul schiabil de la Parâng, pentru care câştigase licitaţie pentru lucrările de construcţie:”Banii reprezentau comisionul de 10% pe care a trebuit să-l strângem, erau bani politici, mergeau în politică”.

“În opinia mea, banii mergeau în politica PDL. Ceea ce m-a determinat să susţin asta este că, din discuţiile cu Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea, acesta mi-a cerut să semnez un contract de publicitate cu Evenimentul Zilei. În opinia mea, această publicaţie promova politica PDL. Am semnat, în 2012, un contract cu Evenimentul Zilei de aproximativ 400.000 de lei. Firma mea, SC Trans Euro Center nu avea nevoie de această publicitate. Am plătit o tranşă de 80.000 de lei. Nu am mai plătit pentru că nu se justifică. Din punctul meu de vedere şi Gala Bute a fost un eveniment politic. Gărdean mi-a spus că, în urmă discuţiilor purtate cu ministrul Udrea, i s-a cerut ca relaţiile cu MDRT să fie realizate de către Nastasia Gheorghe”, a continuat martorul.

Se pare că, după ce s-au dat banii, au fost deblocate și plăţile.

De asemenea, Corin Boian a mai mărturisit că a aflat că s-au cerut bani şi pentru Gala Bute la şase luni de la organizarea evenimentului. ”Am aflat că Gărdean a fost solicitat să ajute cu bani pentru diverse sume neachitate din Gala Bute. Cred că solicitarea a venit de la Nastasia sau Lungu”, a încheiat Corin Boian, citat de News.ro.

Celălalt martor, Adrian Gărdean, a spus că îşi menţine declaraţiile date la DNA, în calitate de reprezentantTermogaz Company, firma deţinută de fratele său. El a povestit cum a dat comisionul.

„La acel moment, firma avea în derulare două contracte cu domeniile schiabile de la Borsec şi Cavnic. Firma făcea lucrările şi primăriile făceau plata, dar banii veneau cu întârziere. Fiecare primărie avea un contract cu Ministerul Dezvoltării. Puteau plăti numai dacă primeau bani de la centru. Erau întârzieri de 6 luni la plată. Ştiam că Ştefan Lungu lucrează la MDRT şi i-am cerut să se intereseze de ce întârzie plăţile. După două săptămâni m-am întâlnit cu el în biroul din Băneasa. Mi-a spus că există cutumă la Ministerul Dezvoltării să se plătească 10 la sută din valoarea contractelor pentru deblocarea banilor. Comisionul era pentru campania electorală. Am convenit cu el să plătesc 10 la sută din sumele ce vor fi decontate pentru cele două contracte ale Termogaz. Nu au mai fost de faţă martori la respectiva discuţie”, a arătat Gărdean.

El a mai precizat că Udrea avea cunoștință de comisioanele de 10% și a povestit cum a cunoscut-o. “Lungu mi-a zis că Udrea şi Nastasia ştiau de plata comisioanelor şi că banii se duc în campania electorală a PDL. O ştiam (n.r pe Elena Udrea) din 2011 de la inaugurarea telegondolei din Vulcan. Termogaz avea o licitaţie pentru lucrări în staţiunea Straja. Lungu mi-a zis că, peste două zile, e ziua de naştere a lui Nastasia, la Buşteni, şi m-a întrebat dacă vreau să vin să o cunosc pe Elena Udrea. Am stat 3 ore şi am avut o scurtă discuţie cu ea. Mi-a zis că este un proiect bun la Straja şi că merită să fie dezvoltat. Mi-a zis că dacă va fi nevoie de ceva sponsorizări să discut cu Nastasia Gheorghe. Eram convins că banii se vor duce în campanii electorale”.

Traseul banilor

“Banii trebuiau să fie cash. Am înţeles că banii trebuia să-i dau lui Lungu şi acesta, mai departe, către Nastasia. Lungu plecase de la mine între timp. După plecarea acestuia, am mers la minister şi Nastasia mi-a zis să ajung cu plăţile la zi. Să nu-l mai implic pe Lungu şi să merg direct la el. Boian făcea domeniul schiabil din Parâng. I-am spus de solicitarea lui Nastasia, de acel comision şi a fost de acord. El a strâns 600.000 de euro şi eu 300.000 de euro”, a completat martorul.

Judecarea dosarului „Gala Bute” a început în aprilie 2015. Sunt judecați pentru fapte de corupţie fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia şi omul de afaceri Dragoş Botoroagă.

DNA o acuză pe Elena Udrea că a supervizat, în perioada 2010-2011, din postura de ministru PDL al Dezvoltării şi Turismului, comisioanele-şpagă de 10% din contractele pentru pârtii de schi, din programul „Schi pentru România”, plătite mascat de firma Termogaz Company către firma consilierului ei, Ştefan Lungu.

DNA spune că şpaga de 900.000 de euro a ajuns la Elena Udrea pe 6 octombrie 2010. Pentru că suma nu se ridica la cei 10% conveniţi, Nastasia i-a cerut lui Gardean să dea restul de 3 milioane de lei printr-un contract de sponsorizare pentru „Gala Bute”, către firma organizatorare a lui Rudel Obreja, susţin procurorii.

Nastasia i-ar fi dat geanta cu bani Elenei Udrea, în cabinetul acesteia, spunându-i câţi bani sunt înăuntru şi de la cine provin, precum şi despre înţelegerea cu Gardean privind acoperirea diferenţei din comision prin sponsorizarea lui Rudel Obreja.

Procurorii DNA mai susțin că această sponsorizare a Galei Bute nu se putea realiza, pentru că era imposibil să sponsorizezi o gală care deja avusese loc, astfel că s-a încheiat un contract fictiv de publicitate de 3 milioane de lei cu firma lui Obreja, Europlus Computers.

Citește și: Ponta continuă fără rușine să o denigreze pe Kovesi

 

viewscnt


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *