A doua Chină pe înțelesul tuturor – episodul 2

-


Independența Republicii Chineze (Taiwan) nu a fost proclamată în mod oficial niciodată, din cauza amenințărilor Republicii Populare Chineze că, în această situație, va declanșa războiul. De altfel, inclusiv în rândul clasei politice a Taiwanului sunt împărțite părerile asupra necesității de a proclama în mod oficial independența. Taiwanul, însă, este de facto un stat independent.

Amenințările Republicii Populare Chineze de a porni un război în cazul proclamării independenței – ceea ce pentru ei înseamnă o divizare a Chinei – nu sunt în van. În 1996, RPC l-au perceput pe Lee Teng-hui – câștigătorul primelor alegeri prezidențiale democratice din Taiwan – drept un apropiat al americanilor și, mai grav, un promotor al independenței. Acest fapt a dus la ceea ce s-a numit o nouă criză în strâmtoarea Taiwan, criză începută în momentul în care Republica Populară Chineză a efectuat o serie de ,,teste’’ cu rachete în jurul apelor teritoriale ale Taiwanului, și încheiată după ce Bill Clinton a trimis în zonă portavioanele americane Nimitz și Independence, plus nava de asalt amfibiu Belleau Wood.

Astăzi pare o ironie a istoriei cum un început de democrație (alegeri prezidențiale libere) a declanșat ceea ce numim azi o cursă a înarmărilor în zona Pacificului. Căci, de la acea criză încoace, lucrurile s-au schimbat atât în cazul forțelor navale ale SUA, cât și ale Republicii Populare Chineze. Astfel, dacă în trecut majoritatea forțelor navale ale SUA erau orientate în zona Atlanticului, astăzi ele sunt concentrate în zona Pacificului. Desigur, la această mutare a contribuit și dizolvarea Uniunii Sovietice, însă primele motive au fost acțiunile puterii comuniste de la Beijing. De cealaltă parte, demonstrația de forță americană de la mijlocul anilor ’90 a fost umilitoare pentru Republica Populară Chineză și a determinat-o să declanșeze o amplă campanie de achiziție și dezvoltare de submarine, rachete anti-navă (printre care și exotica rachetă balistică anti-navă DF-21D – un unicat pe plan mondial, considerată de către specialiștii americani drept foarte periculoasă). La doi ani după conflictul din strâmtoarea Taiwan, Republica Populară Chineză a achiziționat din Ucraina un portavion sovietic construit parțial din cauza destrămării URSS. L-a modernizat și lansat la apă în 2012 sub numele de Liaoning. În bună tradiție chinezească s-a realizat și o copie a acestui portavion, pe care au denumit-o Shandong, copie care va ajunge operațională în anul 2020.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.