A doua Chină pe înțelesul tuturor. Episodul 3

-


Confruntarea dintre Taiwan și Republica Populară Chineză va continua vreme îndelungată. Conducătorii de la Beijing vor rămâne fermi în credința lor: integrarea Taiwanului este o modalitate de a compensa în istoria universală secolele de umilință suportate din partea Occidentului.

De partea cealaltă, liderii de la Taipei știu că nu pot supraviețui marelul dragon chinezesc decât printr-o diplomație strălucită și prin dezvoltarea continuă a capacităților militare ale insulei. Desigur, toate acestea trebuie dublate de sprijinul pe care SUA îl acordă Taiwanului de decenii. Dar oare va mai fi capabil Washingtonul să sperie Beijingul așa cum a făcut-o în 1996?

Privind la amenințările ce vin din partea RPC, conducătorii Taiwanului remarcă faptul că, pe lângă puterea militară, o și mai mare amenințare vine tocmai din partea tendințelor din politica internă de la Beijing. Căci, deși toată lumea este convinsă că Partidul Comunist Chinez conduce țara cu o mâna de fier, lucrurile s-ar putea să ,,degenereze’’, înglobând și niște nuanțe democratice nu neapărat de bun augur pentru Taiwan.

Pe scurt, lucrurile stau în felul următor: cu toată strădania și succesul pe care l-au avut comuniștii chinezi în formarea unei economii după chipul și asemănarea modelului occidental, această economie reprezintă tot o copie ce nu va putea concura cu originalul decât în momentul în care i se va adăuga piesa care-i lipsește: libertatea totală în afaceri. Adică exact ceea ce nu poate oferi un regim politic dominat de un singur partid politic.

Desigur, liderii de la Beijing au încercat să ofere în ultimul timp surogate cât mai apropiate de ceea ce în Occident oamenii de afaceri numesc libertatea luării deciziilor în business. Aceste libertăți s-au întors însă ca un bumerang împotriva politicului.

În forurile superioare ale Partidului Comunist Chinez s-au format bisericuțe întreținute de puternicii oameni de afaceri de pe bogata coastă de est a Chinei, oameni care își văd întâi propriul lor interes economic și mai apoi pe cel al Chinei care, nu-i așa, este formată nu doar din Shanghai, ci și din imensele și foarte săracele teritorii din vest. Pe fondul acestor dispute bine mușamalizate de organele de propagandă ale partidului comunist, este posibil să se formeze un curent politic naționalist care să confrunte ,,dizidența’’ grupărilor politice susținute de oamenii de afaceri. Or, iminenta declanșare a unor asemenea forțe naționaliste, care desigur că s-ar manifesta mult mai violent și în relația cu Taiwanul, este un coșmar pentru liderii de la Taipei.

Mai puteți citi și:

A doua Chină pe înțelesul tuturor – episodul 1

A doua Chină pe înțelesul tuturor – episodul 2


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.