După furtună, cutremurul

-


Slavă Domnului că furtuna de ieri din Bucureşti – cu câteva excepţii – nu a făcut ravagiile preconizate. Acum că a trecut, poate că nu o să treacă aşa uşor şi ideea de a înfiinţa un serviciu de alarmare a populaţiei care să corespundă secolului 21. Şi pentru că am terminat cu furtuna, să ne speriem şi de cutremur.

Astfel, deşi Primăria Capitalei afirmă că pregătirea populaţiei pentru cutremur reprezintă o prioritate, acest lucru nu se observă şi în fapte, acţiunile administraţiei în această chestiune fiind neglijabile.

În Bucureşti sunt 774 de clădiri care reprezintă risc seismic, 183 de clădiri reprezentând risc seismic clasa întâi, 318 clasa a doua de risc şi 94 clasa a treia. Dintre acestea, în ultimele două decenii Primăria Municipiului Bucureşti a reuşit să consolideze foarte puţine imobile, aproximativ 20. În prezent, în Bucureşti, aproape 10.000 de oameni trăiesc în imobile cu risc seismic. Cu alte cuvinte, sunt bucureştenii care vor muri primii.

Peste toată această afacere tronează legislaţia stufoasă şi greu de înţeles a Programului de Consolidare derulat de Guvernul României. Acest program, nefiind promovat, rămâne o enigmă pentru majoritatea propietarilor de locuinţe din imobilele cu grad seismic ridicat. Între timp, Primăria Capitalei a înfiinţat Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, dar lucrurile nu par a se mişca mai cu talent. Oficialii Primăriei Capitalei afirmă că în 2018 Primăria Capitalei va începe lucrările de consolidare la 50 de clădiri. Dacă însă cutremurul va lovi mâine? Cine va plăti?

Ovidiu Raetchi, deputat PNL, a lansat un comunicat în care afirmă că, de o bună bucată de timp, iniţiativa legislativă privind clădirile cu grad major de risc seismic este bolcată în Parlamentul României: „De mai bine de un an şi jumătate, adoptarea unui proiect de lege pe care l-am depus şi care ar rezolva problema clădirilor cu risc seismic aflate în pericol de prăbuşire este blocată în comisii. Proiectul legislativ a fost votat de Senat, dar zace în comisiile de la Camera Deputaţilor’’.

Acestea fiind zise, să sperăm că, în cazul unui cutremur, doamna Firea se va baza pe intuiţia sa feminină şi ne va anunţa din timp. Că dacă la o furtună ne ușuiește acasă cu copiii, n-ar fi rău ca la un cutremur să ne şi trimită într-o excursie în jurul lumii.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *