Durerea manelistică a elitei românești

-


Cele mai explozive subiecte românești se sting după 3 zile. Nivelul de atenție al maselor e precum al peștilor de acvariu. Ce înseamnă 6 secunde, ce înseamnă 3 zile?

Vă mai amintiți când intelectualitatea și țopismul țării s-a bășicat de la o manea cântată la Premiile Gopo? Cum pătura fină a societății n-a înțeles o parodie și-a scuipat în sân văzând etnici pe scenă? Suferinzii neamului au cântat prohodul culturii văzând kitch pe scenă.

Că-s mai vedete, ori niște anonimi care se visează superiori, cultura românească e moartă de ani de zile. Era nevoie de o nevinovată glumă cu maneliști ca să se trezească și masele de ipocriți. Nici nu are importanță dacă actul lor e unul rasist (vis-a-vis de etnicii romi), ori unul de fățărnicie intelectuală, dar cert e că s-au încordat în fața cui nu era nevoie.

Elita vexată de maneliști e tăcută când vine vorba de „personalitățile” înscrise în Uniunea Scriitorilor, organizație căpușată de sute de anti-talente care-și rotunjesc veniturile publicând cărți pe care n-ai putea să-ți pui nici paharul de analiză medicală.

Elita nu reacționează nici la ancheta celor de la Pressone în legătură cu o manțucăreală penibilă făcută de marele Ion Caramitru la Teatrul Național din București. Ori la faptul că teatrul românesc a atât de puțin promovat.

Elita anti-manele rage la o manea, dar uită că urechile românilor sunt împuiate de manele-dance turnate non-stop de radio și televiziune. Ce-ți e Dan Bursuc, ce-ți e o despuiată omniprezentă pe radiourile comerciale, în reclame și la TV?

Ăștia nici măcar nu se pot considera intelectuali, din moment ce rigiditatea nu le permite să înțeleagă o banală ironie. Probabil că citesc doar cărțile care le confirmă părerile și ascultă muzica aia care nu-i scoate din zona de confort. Le dai trap și le cade blazonul din peretele de bălegar.

Elitismul ăsta fariseic e un fenomen interesant pe meleagurile noastre, ținut în brațe de cohorta de oameni cu studii înalte făcute la mare distanță de carte, dar cu pretenții uriașe învelite în diploma dată contracost.

Ține de anii când Gigi Becali se visa „filosof practician” și readucea în atenția publică faptul că oricâți bani ai avea tot inteligența te scoate din turmă. Asta dacă o ai. N-o ai, o mimezi. N-o mimezi bine, o cumperi.

Important e să ai prestanța unui intelectual, să urăști ce-i de urât și să reciți citate belicoase din tot felul de morți.

La următoarele premii Gopo, să dați caviar și muzică simfonică. Într-o cameră fără oxigen. Aerul e pentru plebe.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.