E din ce în ce mai greu

-


Să-i scapi pe polițiști din mâlul în care se afundă e din ce în ce mai greu. În fiecare zi, alți colegi (chit că-s de la comunitară sau nu) reușesc să afunde instituția într-un ridicol de nedescris. Nici celebrul Garcea nu reușea cu glumițele lui să bagatelizeze în asemenea hal o meserie.

De la cazul Caracal parcă întreaga breaslă a pierdut un pariu cu logica și zilnic ajung în situații ridicole: amendează bătrâne care vând leuștean, taxează septuagenare care traversează strada prea încet, ori desumflă roțile unor bicicliști „periculoși”.

E logic să nu generalizăm și să nu-i considerăm pe toți polițiștii niște robocopi virusați, dar unde-s vocile care se detașează de justițiarii legăturii de pătrunjel? Unde sunt polițiștii cărora le crapă obrazul de rușine văzând cu câtă lejeritatea se pătează uniforma? Tăcerea minorității/majorității profesioniste are un singur efect: confirmă ceea ce vede toată lumea.

Din punctul ăsta parcă nici nu mai contează că unii „eroi” sunt comunitari și nu polițiști în deplinul sens al cuvântului. Providența a așezat lucrurile în așa hal încât uniforma de comunitar să se confunde cu cea de polițist. Dacă e o confuzie jignitoare pentru cineva se poate face întotdeuna uz de glas pentru a sublinia asta.

Polițiștii se simt nedreptățiți și cu mâinile legate de legiuitorii care îi pun (sau nu) să facă tot felul de acte fabuloase de vitejie? Cu siguranță se găsesc câteva voci care să sublinieze că sunt, în esență, niște simpli executanți.

Dacă am analiza excesiv această breaslă nu știu unde am ajunge. Să existe vreo structură psihică necesară care să te ajute să ajungi polițist? Cine știe. Totuși nu cred că tot ce poartă epoleți e făcut după vreo matriță și că toți polițiștii au un cip care are toate circuitele arse, mai puțin alea care se referă la bunicuțe, bicicliști și mici găinari.

Poliția Română e într-o degringoladă penibilă și se scufundă zilnic. Dacă în țările mai civilizate s-a ajuns la o colaborare aproape perfectă între poliție și restul oamenilor, în România ne reîntoarcem la vremurile în care „toți” polițiștii-s proști, lipsiți de empatie și burtoși. Cei care nu se potrivesc șablonului preferă să tacă.

Citește și:

Cazul Caracal. Polițistul care le-a cerut ajutor interlopilor, audiat


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.