E pentru ăștia mici

-


Vreau să-mi cer scuze pentru greșeala făcută. Am spus că fântânile de la Piața Unirii au fost refăcute din banii primăriei. Am greșit. 100% din investiție a fost de la Apa Nova. Deci nu „din banii bucureștenilor” cum mi-a zis un stimabil pe Facebook, ci „din banii Apa Nova” care sunt veniți de la… Trecem peste.

Ok, n-a dat Firea bani. Felicitări.

Dar cu toate astea, cea mai aglomerată și poluată capitală din UE chiar avea nevoie de o spoială de 9 milioane de euro? Fie și din investiție privată. Era nevoie să se arunce atâția bani pe niște țâșnitori colorate pe care să le admirăm din trafic?

Stă Apa Nova atât de bine la capitolul infrastructură și servicii încât să-și permită extravaganțe de 9 milioane de euro? Mă îndoiesc de faptul că-n orice colțișor al Capitalei își permit toți un pahar de apă potabilă de la robinet. Ori robinet.

Unii vor spune „Bonea, ce să fac eu? Să dictez politica unor privați?”. Ai crede că nu poți, dar o societate vocală și conștientă știe să ceară. „Hei, Apa Nova, vrei să ne faci viața mai bună? Uite o listă cu lucruri pe care ai putea să le faci cu 9 milioane de euro…”.

Dar trecând peste luptele care nu se dau ne întoarcem la ceea ce mi-a comentat un domn la o postare. Că până la urmă inaugurarea și fântânile au ca scop să-i bucure pe ăștia mici. Copiii. Că doar pentru ei facem.

Acești oameni, cei care folosesc scuza „e pentru copii”, mi se par cei mai demni pentru societatea pe care o avem. Par ăia care se mulțumesc cu mocangeli (unele din banii lor) și-și fac rate pentru chestii pe care nu și le permit și de care nu au nevoie. E doar o teorie.

Fiecare generație a avut parte de oamenii care au scuzat prostia și grandomania cu „e pentru copii, să vadă și ei ceva frumos și să rămână pentru ei”. Bag mâna-n focul din PSD că-n ziua când s-a inaugurat Casa Poporului, unii au răspuns criticilor (alea spuse pe ascuns) că „e pentru copii, să rămână ceva mare și frumos”.
Poate că au fost voci șoptite care au criticat investițiile faraonice ale Iubitului Conducător, dar s-au găsit ăia care să se mulțumească și cu atât și să aplaude ca focile.

Vă mai amintiți celebrul brad de fier din București? Poate cea mai înaltă și ineficientă chestie ridicată vreodată în lume. S-au înghesuit zeci de mii de oameni s-o vadă și să aplaude nimicul. Ființele cerebrale ar blama o asemenea risipă, dar focile ar aplauda și ar spune că-i „pentru copii, să se bucure și ei”.

Că-i Casa Poporului, bradul de Crăciun sau privata fântână de la Unirii, toate-s risipă. Lumea are probleme care transcend o construcție de granit și frumusețea ei (discutabilă).

Unele societăți, puține, au început să-și pună probleme cu adevărat importante vis-a-vis de viață, mediu, coabitare. Pe meleagurile astea poleim gunoiul ca să nu ne simțim prost că nu lăsăm nimic copiilor. Să vezi ce or să ne mai pomenească urmașii că le-am lăsat o lume împuțită, dar aurită.

Și să nu uit: risipa de apă e o problemă. Mondială. Dacă-ți place să vezi apa țâșnind prin aer, de amorul artei, să nu-i lași copilului tău moștenire un gât uscat.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.