Economist: „Oricum ai da-o, românii pierd bani”. Cum a fost îngropat Pilonul 2 de pensii

-


Economistul Cristian Păun afirmă sâmbătă că pilonul 2 de pensii private a fost distrus prin adoptarea ordonanței de urgență privind măsurile fiscale. „Păstrați banii în Pilonul 2 în continuare și mergem la vot să schimbăm aberațiile astea. Contribuția la Pilonul 2 trebuie să crească nu să scadă”, este mesajul economistului.

 

„Adio Pilon 2! Și rămâi cu bine… Nu pot să ia cu japca acei bani pe CNP așa că:

– scad drastic comisioanele de administrare (administratorul privat este obligat să facă muncă gratuită – o aberație);

– un randament mai mare peste rata inflației se va taxa exponențial (administratorii privați mai performanți vor fi taxați suplimentar – o aberație);

– mutarea banilor la Pilonul 1 nu e posibilă, fiind vorba de bani privați și sisteme de pensii diferite. Banii rămân acolo dar vor fi administrați nu privat ci de stat (dacă opțiunea ta e Pilonul 1). În plus de administrarea de către stat a banilor acumulați până acum prin Pilonul 2, dacă optezi pentru Pilonul 1, cotizația ta va merge ulterior integral la un sistem fără acumulare, din care se plătesc pensii speciale / ocupaționale / sociale și care este pe un mare deficit ce crește constant. Dacă optezi pentru Pilonul 2, banii rămân în administrare privată dar nu mai există stimulentele ca această industrie să existe sau să reziste (primele două argumente).

Oricum ai da-o, românii pierd bani. Oricum ai da-o vorbim de bani luați cu japca. De furt.

Sfat: Păstrați banii în Pilonul 2 în continuare și mergem la vot să schimbăm aberațiile astea. Contribuția la Pilonul 2 trebuie să crească nu să scadă. Pensia trebuie să fie, mai degrabă, cu acumulare! Iar administratorii privați să reziste până atunci. Chiar dacă va fi greu pentru ei!”, a scris Cristian Păun, pe Facebook.

Reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1% reprezintă una dintre deciziile guvernului care va fi aplicată prin ordonanță de urgență, adoptată vineri.

Citește și: Mesajul cu tâlc al lui Liviu Dragnea privind ziua de 22 Decembrie


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.