Ecuadorul a explicat de ce a permis arestarea fondatorului Wikileaks. Pregătea o lovitură de stat la Quito?

-


Autorităţile de la Quito susținut că o persoană apropiată fondatorului WikiLeaks Julian Assange, arestat joi în ambasada Ecuadorului la Londra unde se refugiase din 2012, este implicată, împreună cu piraţi cibernetici ruşi, într-un plan de destabilizare a preşedintelui Lenin Moreno, scrie AFP.

„Unul dintre membrii cheie ai organizaţiei WikiLeaks şi apropiat al lui Julian Assange trăieşte de mai mulţi ani în Ecuador. Avem dovezi suficiente că această persoană a colaborat la tentativele de destabilizare a guvernului”, a declarat presei ministrul de interne, Maria Paula Romo, la puţin timp după anunţul retragerii azilului diplomatic şi naţionalităţii ecuadoriene fondatorului Wikileaks.

Maria Paula Romo a adăugat că acest colaborator al site-ului WikiLeaks, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, „lucra în strânsă legătură” cu fostul ministru de externe, Ricardo Patino, din perioada preşedintelui ecuadorian Rafael Correa, precum şi cu „doi hackeri ruşi care trăiesc, de asemenea în Ecuador”.

„Nu vom permite ca Ecuadorul să devină un centru de piraterie informatică şi nu putem permite ca în ţară să se desfăşoare activităţi ilegale, care pot aduce prejudicii unor cetăţeni ecuadorieni, altor ţări sau oricărui alt guvern”, a subliniat Maria Paula Romero.

Julian Assange, care a fondat WikiLeaks în 2006, este inculpat în Statele Unite pentru asociere infracţională în vederea comiterii de ”piraterie informatică”, fiind pasibil de o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare, a anunţat joi Departamentul Justiţiei american.

El este acuzat că a acceptat să-i ofere ajutor lui Chelsea Manning, fost analist al serviciilor de informaţii american, să obţină o parolă pentru a accesa mii de documente clasificate din domeniul apărării.

Citește și:

Iranul, viitorul furnizor de gaz al Europei?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.