„Efecte severe” pentru prietenii Iranului

-


Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat luni după-amiază ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul Nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul drept „oribil şi unilateral”, „defectuos”, „decăzut şi putred”, „o ruşine”.

Sancţiunile urmăresc tranzacţiile cu metale, inclusiv aur, importurile de autoturisme şi aeronave, exporturile de fistic și covoare, achiziţia de dolari americani de către Teheran sau deţinerea, cumpărarea şi comercializarea de riali în afara Iranului.

Lăsând la o parte efectul explicit pe care acest acord îl are pentru firmele americane – încetarea oricăror activități comerciale pe teritoriul Iranului-, rămâne de văzut modul în care SUA va influența și alte state să boicoteze din punct de vedere economic statul persan. Până una-alta, poziția președintelui Trump la adresa statelor care își mențin afacerile cu Teheranul este cât se poate de clară. El a începtul discursul referitor la acestă chestiune într-un mod diplomatic: „Îndemnăm toate naţiunile să adopte acţiuni prin care să pună regimul iranian în faţa următoarelor opţiuni: fie îşi schimbă comportamentul ameninţător şi destabilizator şi se poate reintegra în economia mondială, fie continuă pe calea izolării economice”, pentru a trece apoi într-un registru destul de dur: statele care nu vor înțelege să întrerupă relaţiile economice cu Iranul „riscă efecte severe”.

Desigur, trebuie evaluat și modul cum își va duce la îndeplinire SUA aceste amenințări, cu atât mai mult cu cât vorbim de mari puteri implicate în afaceri în zona Iranului precum Rusia, China și Uniunea Europeană. Cel mai probabil va fi aplicat ,,șantajul’’ în legătură cu accesul la uriașa piață americană. Astfel, giganți economici ai UE sunt deja în curs să înceteze orice formă de activitate în Iran, asta după ce UE chiar a activat începând de azi ceea ce se cheamă „blocking statute’’, o lege ce apără firmele europene de efectele juridice ale nerespectării sancțiunilor impuse de un stat ce nu are jurisdicție în UE, lege ce evident nu este valabilă și pe teritoriul SUA. Ei bine, retragerea corporațiilor europene din Iran arată, în ciuda sprijinului legislativ al UE specificat mai sus, cât de importantă este pentru aceste firme prezența pe piață americană.

Concluzia finală? Iranul va intra treptat în sfera economică a statelor ce posedă corporații mai puțin sensibile la piața SUA. Este vorba aici, binențeles, de China, dar mai ales de Rusia.

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.