Efectul periculos al notificărilor primite pe telefonul mobil. Cum reacționează creierul la ele

-


Smartphone-urile sunt, deja, parte integrantă a vieții noastre, permițându-ne să rămânem conectați în orice moment. Dezavantajul este că mulți dintre noi sunt dependenți de alertele primite pe aceste dispozitive, neputând să ignore noile e-mailurile, mesajele și fotografiile trimise către ei de prieteni.

În urma unui nou studiu, mai mulți profesori de Educație pentru sănătate din SUA susțin că folosirea excesivă a telefoanelor inteligente se aseamănă cu orice alt tip de abuz de substanțe.

Dependența comportamentală de smartphone începe să formeze conexiuni neurologice în creier într-un mod similar cu cel în care dependența de opiacee este resimțită de persoanele care iau anumite medicamente pentru ameliorarea durerii – treptat, a explicat profesorul Erik Peper, de la Universitatea din San Francisco.

În plus, dependența de tehnologia social media poate avea, de fapt, un efect negativ asupra interacțiunii sociale. Într-un sondaj efectuat pe 135 de studenți americani, cercetătorii au descoperit că cei care și-au folosit telefoanele cel mai mult erau chiar cei care se simțeau cel mai adesea izolați, singuri, deprimați și anxioși.

Profesorii care au realizat studiul sunt de părere că singurătatea este în parte o consecință a înlocuirii interacțiunii față-în-față cu o formă de comunicare în care limbajul corpului și alte semnale nu pot fi interpretate.

Ei au descoperit, de asemenea, că aceiași studenți dependenți de smartphone aveau și obiceiul de a fi multitasking – de a face mai multe lucruri simultan – în timp ce mâncau, învățau, sau asistau la cursuri universitare.

Această activitate constantă permite un timp redus trupului și minții să se relaxeze și să se regenereze, spune Peper, și are ca rezultat și „semi-tasking-ul” – efectuarea a două sau mai multe sarcini în același timp, dar pe jumătate.

Cercetătorii notează că dependența digitală nu este vina noastră, ci rezultatul dorinței industriei tech de a spori profitul corporațiilor. Transmiterea notificărilor și a altor alerte pe telefoanele și computerele noastre ne face să ne simțim datori să le privim, prin declanșarea acelorași căi neuronale din creierul nostru care demult ne avertizau de iminența pericolului, precum atacul unui animal de pradă.

Dar, așa cum ne putem autodetermina să mâncăm mai puțin zahăr, de exemplu, putem reduce și dependența de telefoanele mobile sau de computere. Peper sugerează că dezactivăm notificările și să răspundem la e-mailuri și la mesajele de pe rețelele sociale doar în anumite momente ale zilei, stabilite de noi.

Citește și: 

Ce se întâmplă când mințim la serviciu. Un nou efect descoperit de cercetători

Cu cât ne scurtează viața fiecare pahar cu alcool în plus

Cum să-ți protejezi copiii pe Facebook. Patru pași pe care toți părinții ar trebui să-i urmeze

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.