Elefanții Rusia și China, un vals stângaci menit să sperie Vestul

-


Prin exerciţiului militar „Vostok-2018“ („Est-2018“), organizat în luna septembrie, Rusia a creat agitație, așa cum și-a și propus, într-o regiune extrem de complicată, „arătându-și mușchii” Occidentului. Însă, așa cum se întreabă și analistul Iulian Chifu, într-o analiză publicată pe blogurile Adevărul, cum de nu realizează Moscova că, astăzi, principalul său inamic este Beijingul, nu Occidentul?

 

În prima zi a exercițiului, NATO denunța într-un comunicat „Vostok-2018“, apreciind că acest exerciţiu militar  „demonstrează că Rusia se concentrează pe exersarea unui conflict la scară largă“.

În ciuda relației pe care Rusia și China și-o cultivă, inclusiv prin participarea chinezilor la Vistork-2018, ambele părți își realizează pozițiile, crede analistul Iulian Chifu. „Totuşi, acceptă să-şi facă servicii şi să transmită această coeziune aparentă pentru că ea potenţează ambii parteneri. China profită pentru a fura ce mai e de luat la nivel tehnologic de la Rusia, pe zonă militară, pentru că are ambiţii militare naturale. (…) Apoi, Rusia profită pentru a clama rolul de superputere globală pe seama aceste asocieri, chiar dacă e deja pe locul trei, iar China care i-a luat locul de challenger global aspiră la statutul de hegemon nu numai economic, dar, în perspectivă, şi militar, provocând SUA şi Occidentul”, explică analistul Iulian Chifu pe blogurile Adevărul.

La exerciţiul militar comun VOSTOK 2018 dintre Rusia şi China au participat 300.000 de militari ruşi, mii de tancuri, nave şi avioane, și numai 3.000 de militari chinezi. Dar la nivel de imagine, Rusia și-a atins scopul.

”(…)Există multe semnale că niciuna dintre părţi nu are cu adevărat încredere în cealaltă parte. (…)În timp ce „VOSTOK“ se traduce „Est“, adevăratul scop al cooperării militare ar putea fi acela de a transmite un mesaj în direcţia opusă, către Vest. Moscova ar putea încerca să afişeze în faţa lumii şi în mod particular vecinilor săi de la vest, precum şi NATO o atitudine ruso-chineză unită. Această „prietenie“ este îngrijorătoare deoarece în timp ce se presupune că Moscova şi Beijingul sunt buni parteneri comerciali, încrederea dintre cele două state este foarte redusă spre inexistentă”, a mai explicat analistul.

Analiza completă poate fi citită aici


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.