Moliere, răspunde bă!

-


Jeane, vezi domnule că te caută o femeie de zile bune și nu dă de tine. Ți-am zis să n-o arzi hipster fără Facebook și Instagram, dar tu nimic! Doamna Covaci, tocmai de la Timișoara, vrea să dea de tine să-ți ceară una alta. Nu face pe mortul.

Cam așa l-aș aborda pe Moliere dacă ne-am cunoaște personal și aș afla că se ascunde de o biată femeie. Moliere, Jean pentru prieteni, n-are decât vreo 397 de ani, ceva mai tinerel ca Iliescu, dar încă în putere.

Ce se întâmplă în România de-l caută femeile pe Moliere? Nu-i vreo sete de cunoaștere, ori o reîntoarcere la vechi modele masculine într-o lume invadată de traperi. Doamna Elisa Covaci, consultant artistic al Teatrului German din Timișoara, e femeie de carieră și profesionistă. Ea nu încalcă normele muncii și știe cât de importante sunt drepturile de autor. Tocmai de aceea voia acum ceva timp să afle cum dă de tinerelul scriitor de teatru. 

Când eu vă spun că maneliștii sunt ultima problemă a țării, spuneți că-s prea drăguț cu cei care distrug membrana civilizației românești prin dezacoarde și dansuri lascive. Până una alta, n-am auzit ca vreun reprezentant al blamabilelor manele să-l caute pe Elvis, Vivaldi sau Chopin pentru un featuring. 

Ce se întâmplă în instituțiile românești? Problema de la Timișoara nu-i doar în pătura cultural-instituțională. 

Doamna Covaci îl caută pe Moliere, dar prin alte instituții ale statului habar n-avem cine pe cine caută. Cert e că la final de lună se găsesc toți cu salariile livrate la timp.

De unde vin oamenii ăștia? Din sânul familiilor care se protejează și căpușează majoritatea structurilor din țară. România nu are mafia stereotipică din filmele cu italieni, ruși și albanezi. Mafia românească nu te omoară într-un gang, nu-ți cimentează picioarele, ci te lasă fără loc de muncă și îi dă salariul tău unei rubedenii cu un IQ sub propteaua pe care o pui să nu se zgâlțâie mobilierul vechi din birourile statului.

Ce rămâne de făcut? Prea multe nu se vor schimba. Mai repede îi răspunde Moliere doamnei Covaci decât să vedem schimbări notabile în toate aceste instituții.

Jeane, răspunde bă! 

Citește și:

O primă victorie pentru premierul britanic. Camera Comunelor va organiza alegeri anticipate pe 12 decembrie

De dragul bucureștenilor, Firea a declinat oferta lui Dăncilă. ”Mi-a spus că aş fi persoana cea mai potrivită”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.