„Elixirul tinereții”, descoperit într-un mormânt chinezesc vechi de 2.000 de ani?

-


Arheologii chinezi au descoperit un lichid gălbui într-un vas de bronz datând din urmă cu aproximativ 2000 de ani, despre care, inițial, s-a crezut că este vorba despre vin, însă lichidul ar reprezenta, de fapt, un „elixir al nemuririi”.

Potul de bronz a fost descoperit în octombrie anul trecut de arheologi care lucrau la mormântul unei familii nobile din provincia Henan din centrul Chinei. În acel sit de 210 de metri pătrați din orașul Luoyang, pe lângă recipient, au mai fost descoperite și rămășițele bine conservate ale unui nobil, vase de lut pictate, din jad și bronz, și o lampă în formă de gâscă sălbatică.

Vasul conținea 3,5 litri  dintr-un lichid gălbui care avea un miros foarte puternic de alcool. Inițial, arheologii au susținut că este vorba despre vin, care în acele vremuri era obținut din orez și boabe de sorg și care era folosit în sacrificii și ceremonii rituale, a raportat Xinhua.

Însă mai multe examinări ale acelui lichid au arătat că substanța nu este vin. Lichidul este compus în principal din azotat de potasiu și alunită – ingredientele principale ale unui elixir a cărui formulă apare în textele vechi taoiste.

„Este pentru prima dată când miticul „medicament împotriva nemuririi” a fost descoperit în China. Lichidul are o valoare semnificativă pentru studiile vechi chineze privind obținerea nemuririi și evoluția civilizației chinezești”, a declarat Shi Jiazhen, șeful Institutului de relicve și arheologie culturală din Luoyang, informează Xinhua.

Este îndoielnic, bineînțeles, că combinația de nitrat de potasiu și alunită a funcționat așa cum se intenționează, prima fiind folosită în prelucrarea cărnii, îngrășăminte și focuri de artificii, iar cea din urmă este utilizată pentru a produce alum (este o sare, care se gaseste sub forma de cristal translucid, alb și inodor, fiind utilizată în deodorante, deoarece reglează transpirația. Alunitul este inofensiv, dar azotatul de potasiu în doze mari este asociat cu anumite riscuri pentru sănătate, de la iritația ochilor și a pielii până la insuficiența renală, anemie și chiar deces.

Nu este clar dacă această băutură a fost de fapt destinată consumului sau dacă aceasta a servit doar ca ritual de înmormântare. Singura modalitate de a ști cu certitudine dacă combinația conferă într-adevăr nemurirea va fi să fi testată pe un subiect uman, Numai dacă se vor găsi voluntari!

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.