Ellie Wiesel, “mesagerul omenirii” care a sfidat moartea în lagărul de la Auschwitz

-


Scriitorul şi filozoful de origine română, Elie Wiesel s-a remarcat prin rolul său major în promovarea educaţiei şi memoriei Holocaustului în perioada postbelică, publicând cartea de memorii „Night”, bazată pe experienţele sale trăite ca adolescent în lagarul de la Auschwitz. În 1986, a primit Premiul Nobel pentru Pace, fiind numit „mesager pentru omenire”. La doi ani de la moartea sa, casa memorială de la Sighetu Marmaţiei a fost vandalizată cu înscrisuri antisemite de către persoane rămase neidentificate, fapt care pune sub semnul întrebării combaterea anti-semitismului din România, în anul Centenarului.

sursa foto: bbc.com

Elie Wiesel s-a născut pe 30 septembrie 1928, în oraşul Sighet ( judeţul Maramureş) şi a decedat pe 3 iulie 2016. Supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel s-a remarcat pe tot parcursul vieţii sale prin scrierile sale unde a descris pe larg încercările prin care a trecut în lăgărele morţii naziste astfel încât pretutindeni în lume memoria Holocaustului să fie un exemplu viu ca niciodată să nu se mai repete monstruozităţile naziştilor asupra fiinţei şi demnităţii umane.

Încă din primii ani de viaţă, Elie Wiesel s-a dedicat studiilor religioase, deşi familia sa îl încurajase să studieze ebraica modernă şi studiile umaniste. A fost o personalitate complexă, vorbitor de: română, maghiară, germană şi idiş. Familia din partea mamei era hasiză, aparţinea sectei iudaice hasidice, care impunea pe lângă trăirea mistică a membrilor ei şi calitatea de stâlpi ai comunităţii, misticismul şi arta conducerii fiind elemente de bază.

sursa foto: CNN.com

În 1944, Elie Wiesel  fost deportat în lagărele de morţii din Polonia, trecând pe la Buna, Gleiwitz si Buchenwald. În aprilie 1954, a fost eliberat din lagăr de către trupele aliate. După război,  acesta a studiat literatura, filosofia şi psihologia la Sorbona şi s-a întreţinut lucrând ca dirijor de cor şi profesor de ebraică. De asemenea, a publicat numeroase articole în publicaţiile: L’Arche şi Israeli Yediot Ahronot.

Prima lucrare a lui Elie Wiesel a fost „And the World Remained Silent” (900 de pagini), scrisă iniţial în idiş şi publicată la Buenos Aires, Argentina (1954), carte de memorii, care după doi ani a apărut într-o formă restrânsă (127 pagini), în franceza, cu titlul „La Nuit”. Versiunea în engleză a memoriilor sale, a publicat-o în 1995, sub titlul „All Rivers Run to the Sea”.

În anul 1963, acesta s-a stabilit în SUA, unde a predat ştiintele umaniste la Universitatea din Boston si a scris aproape zilnic în cotidianul de limbă idiş „Jewish Daily Forward”. Preşedintele SUA, Jimmy Carter l-a numit în 1978 preşedinte al Consiliului Memorial al Holocaustului. În 1964 şi-n iulie 2002, Ellie Wiesel a vizitat România. De asemenea, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României”, în grad de Mare Ofiţer, iar fostul preşedinte al Academiei Române, Eugen Simion l-a numit membru de onoare în cadrul acestei instituţii.

sursa foto: The New York Times

Ambasada SUA de la Bucureşti a criticat dur vandalizarea casei memoriale a lui Ellie Wiesel de la Sighet

 

”Ambasada Statelor Unite ale Americii în România condamnă în mod categoric recenta vandalizare a Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei. Declaraţiile denigratoare la adresa laureatului Premiului Nobel, Elie Wiesel, a preşedintelui Trump şi a altor lideri reprezintă un atac antisemit impardonabil şi un afront revoltător la adresa victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului. Facem apel la denunţarea de către toţi a acestui gest şi luarea de atitudine ori de câte ori au loc manifestări ale urii sau prejudecăţii. Ambasada îi încurajează pe cei care au informaţii despre această faptă să ofere sprijin autorităţilor care o investighează”, au subliniat luni oficialii Ambasadei SUA de la Bucureşti.

sursa foto: axanews.ro

Casa memoriala Elie Wisel a fost vandalizată în noaptea de vineri spre sâmbătă de persoane necunoscute în Sighetu Marmației care au scris mesaje antisemite pe fațada clădirii cu un spray roșu. Poliția a demarat imediat o anchetă.

De asemenea, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România și Ambasada Israelului în România și-au exprimat regretul pentru acest eveniment nefericit și au cerut anchetarea cu maximă responsabilitate a vinovaţilor.

sursa foto: The Wrap

Citeşte şi:

O descoperire importantă pentru România

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.