Epoca blonzilor ciufuliți

-


De luni, președintele Donald Trump se află în Marea Britanie. Este un eveniment istoric. Asta deoarece președintele american se află la Londra pentru a specula decisiv tendința Marii Britanii de a părăsi UE. Cum va face acest lucru, vom vedea mai târziu. Până atunci însă, alte câteva chestiuni.

Vizita președintelui american vine la câteva zile după ce consilierul său pe probleme de securitate, John Bolton, afirma fără vreo urmă de diplomație:

„Preferința SUA în ceea ce privește Marea Britanie este să urmeze cursul a ceea ce oamenii au cerut și să părăsească Uniunea Europeană. Este o lecție pentru toată lumea privind triumful democrației […] Cred că, în mod particular, ne va ajuta în NATO să avem o altă țară independentă și puternică care va ajuta NATO să fie mai eficientă’’.

De menționat că John Bolton a făcut această afirmație în cursul unei vizite pe care a realizat-o recent la Londra, semn că inițiativa președintelui Trump de a vizita Marea Britanie nu este o chestiune spontană, cum pare a ne obișnui președintele american.

De notat și faptul că mulți dintre marii oameni politici ai istoriei au avut în comun obiceiul de a mima spontaneitatea, tocmai pentru a induce în eroare adversarul. Dacă Donald Trump se va fi aflat în această ultimă categorie, se va pronunța istoria.

Până atunci însă, este cert că ne apropiem în pași repezi spre un Brexit fără acord. „Marea Britanie trebuie să închidă chestiunea până la sfârșitul anului. Dacă nu obțineți ceea ce doriți, ridicați-vă de la masă […] Dacă aș fi în locul vostru, nu aș plăti cele 50 de miliarde de euro”, a afirmat Trump, referindu-se la suma pe care Marea Britanie trebuie s-o plătească Uniunii Europene în caz de „divorț”.

Desigur însă că sugestiile președintelui american nu-i încălzesc din punct de vedere economic prea mult pe englezi, iar Trump știe acest lucru, chiar și numai pentru faptul că este un om de afaceri: după Brexit, Marea Britanie se așteaptă la un şoc pe plan economico-financiar.

Adevărata miză a prezenței lui Trump la Londra

Așadar, putem lesne intui că adevărata miză a prezenței lui Trump la Londra este negocierea liniilor generale ale unui viitor acord comercial extins între SUA și Marea Britanie, acord economic care, având în vedere contextul actual, pare a fi unul deosebit chiar și pentru cele două state, care oricum sunt extrem de apropiate: Marea Britanie este singurul stat din lume care are dreptul de a achiziţiona din SUA armament nuclear.

Această abordare amplă de ordin economic a fost în primul rând întărită de ambasadorul american la Londra, Woody Johnson, care a precizat că, într-un viitor acord comercial, întreaga economie a Marii Britanii va fi legată foarte strâns de cea a SUA. Apoi acest lucru a fost confirmat de însuși Trump: „Un acord comercial mare este posibil după ce Regatul Unit se eliberează de cătușe. Deja am început să discutăm”.

Trebuie remarcat și faptul că SUA este interesată de relaţii economice mai puternice cu Marea Britanie și datorită faptului că, din cauza războiului sancțiunilor, multe state au impus anumitor produse SUA taxe ce le fac necompetitive. Cu alte cuvinte, strângerea relațiilor economice între cele două state vine la timp și este de interes reciproc.

Rămâne de văzut care va fi poziția față de acest acord și a statelor din Commonwealth: vorbim totuși de 53 de state care cândva au făcut parte din Imperiul Britanic, unele dintre ele fiind încă destul de legate de Londra. Orișicât, dacă punem alături economia SUA alături de cea a Marii Britanii, observăm că avem un uriaș al cărui procent intern brut îl depășește cu mult atât pe cel al Uniunii Europene, cât și pe cel al Chinei.

Visul lui Trump: un guvern al Marii Britanii dispus pentru Brexit

Desigur, important este și ca Trump să găsească în Marea Britanie un guvern care să fie dispus pentru Brexit. Spre norocul SUA, se pare că în această ţară puterea va fi luată de tandemul pro-Brexit Boris Johnson și Nigel Farage, în care primul probabil că va deține funcția de prim-ministru.

Trump s-a declarat deja încântat de Boris, personaj cu care și seamănă din punct de vedere al frizurii, afirmând: „cred că Boris va face o treabă bună ca premier. Cred că va fi excelent”.

Fostul ministru de externe, Boris Johnson, a promis de altfel la începutul acestei săptămâni că va duce țara afară din Uniunea Europeană, cu sau fără acord, lansându-și campania pentru candidatura la șefia Partidului Conservator și pentru funcția de premier cu următoarele cuvinte: „Dacă voi câștiga eu, vom ieși din UE, cu sau fără acord, pe 31 octombrie”.

SUA joacă deci tare pe continentul european, nemaiascunzând nimănui faptul că dorește dezintegrarea UE. Rămâne de văzut și cum se va comporta Bucureștiul față de această dorința a Washingtonului, având în vedere că sutem membru UE, dar și că SUA este partenerul strategic al României. Mai presus de toate însă, se pune întrebarea: dacă acordul comercial dintre SUA și Marea Britanie va fi unul de succes, dar mai ales deschis și altor state, care va fi urmatoarea țară care va părăsi UE?

Citește și:

Tsipras merge pe varianta alegerilor anticipate. 7 iulie, Ziua Z pentru Syriza?

Noua Europă, vechiul PSD

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.