Epoca post-Merkel, Germany First?

-


Angela Merkel a susținut că nu va mai candida pentru un nou mandat de cancelar, însă și terminarea actualului, care va dura până în 2021, pare a fi o chestiune imposibilă.

Cel mai probabil, în urma presiunilor din propriul partid, aceasta va demisiona în 2019 sau 2020, pentru a face loc unui alt membru de partid să se afirme în acestă funcție și să câștige astfel din mers, în „câmpul muncii”,  inimile și voturile germanilor.

Principala problemă pentru partidul actualului cancelar este creșterea partidului naționalist AfD (Alternativa pentru Germania), cotat în prezent la 17%, partid care se menține pe un trend ascendent și care, practic, este astăzi al doilea partid al Germaniei și, evident, liderul opoziției din Bundestag. De altfel, întrebarea care stă pe buzele tuturor este dacă AfD ar putea câștiga alegerile din 2021. Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi o veste foarte tristă pentru Uniunea Europeană. Și nu numai. Nimeni nu are cum să uite ce se cam întâmplă când un partid naționalist ajunge la putere în Germania.

În orice caz, indiferent de situație, sunt semne majore că UE, începând din 2020-2022, nu va mai fi niciodată ce-a fost.

Însă nici dacă nu va câștiga AfD, situația nu este tocmai benefică pentru fanii UE. Pentru a strânge voturi din bazinul electoral al partidului naționalist, urmașul ,„democrat” al doamnei Merkel va fi obligat să împrumute din discursul liderilor AfD, și, așa cum le stă bine nemților, să și facă ceea ce promite. Deci ne putem aștepta ca cel care îi va urma la funcție în urma unei eventuale demisii a lui Merkel să fie un personaj mai autoritar, mai naționalist, mai protecționist, mai puțin dedicat intereselor Uniunii Europene și mai mult aplecat către cele ale Germaniei, într-un cuvânt, un Trump german.

Așadar, oricum am da-o, Uniunea Europeană va avea de ales între un rău mai mare (AfD-ul) și altul mai mic – „unsul” lui Merkel. În orice caz, indiferent de situație, sunt semne majore că UE, începând din 2020-2022, nu va mai fi niciodată ce-a fost. Pentru România… ar fi cazul să ne gândim la alternative.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.