Erdogan, decis să recâştige primăria Istanbulului. Un nou scrutin local?

-


Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan susţine că autorităţile electorale ar trebui să anuleze scrutinul local câştigat de opoziţie la Istanbul, argumentând că neregulile fac ca votul să fie ilegitim, scrie AFP.

 

„Colegii noştri au stabilit toate acestea (presupusele neregulile). Bineînţeles, aceasta aruncă un văl (asupra rezultatului alegerilor). Dacă există o abordare sinceră, ar trebui să se ajungă la o anulare a scrutinului”, a sublinat Recep Tayyip Erdogan, potrivit cotidienelor proguvernamentale Sabah şi Hürriyet.

Prin această declaraţie dură, Erdogan accentuează presiunea asupra Înaltei Comisii Electorale (YSK), în contextul în care partidul său, AKP (islamo-conservator), a anunţat marţi că va cere organizarea de noi alegeri la Istanbul.

Potrivit rezultatelor scrutinului municipal care a avut loc la 31 martie în Turcia, Erdogan a suferit două înfrângeri la Ankara şi Istanbul, principalele două oraşe ale Turciei, care au fost în ultimii 25 de ani controlate de AKP şi de predecesorii săi islamişti.

AKP susţine că unele birouri de vot au minimalizat numărul de voturi primite de candidatul său trimiţând date trunchiate autorităţilor electorale şi că într-un district, Büyükçekmece, mai multe mii de persoane au fost înscrise necorespunzător în registrele electorale.

În acest sens, partidul prezidenţial a depus săptămâna trecută mai multe sesizări la YSK ce au condus la o renumărare parţială, în majoritate dintre cele circa 300.000 de voturi contabilizate drept nule în ziua scrutinului.

De asemenea, candidatul opoziţiei, Ekrem Imamoglu, îşi menţinea marţi seară un avans de 14.000 de voturi în faţa adversarului său de la AKP, fostul premier Binali Yildirim.

„YSK îşi va anunţa decizia. Chiar dacă nu va exista decât un singur vot diferenţă, când decizia va fi luată, vom spune: ‘Foarte bine, dorinţele voastre sunt ordine'”, a subliniat şeful statului turc.

Citeşte şi:

Alegeri în Israel. Netanyahu şi-a asigurat un nou mandat în fruntea Executivului. „Este o victorie colosală”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.