Erdogan continuă epurările în armata turcă. Peste 100 de militari, arestați pentru simpatii guleniste

-


Poliția turcă a arestat miercuri peste 100 de persoane, majoritatea soldați activi, în cadrul unei operațiuni care a vizat susținători ai predicatorului musulman Fethullah Gülen, pe care oficialii de la Ankara îl acuză că ar fi fost în spatele  loviturii de stat eșuate din iulie 2016, scrie Reuters.


Acțiunea forțelor turce de arestare a militarilor turci face parte din operațiunea care vizează rețeaua clericului musulman refugiat în Statele Unite, deși acesta a negat  implicarea sa în tentativa de puci din iulie 2016 unde 250 de persoane și-au pierdut viața.

În momentul de față, Procuratura din Istanbul a emis mandate de arestare pe numele a 132 de suspecți, 82 din aceștia fiind soldați activi, iar restul militari în rezervă sau dați afară din forțele armate. 106 persoane au fost arestate în raziile efectuate în 34 de provincii de poliția antitero.

Marți, procurorii din provincia Izmir din vestul țării au ordonat arestarea a 66 de suspecți, dintre care 48 de militari, în cadrul unei investigații care vizează forțele armate. Aproximativ 80.000 de persoane au fost arestate în Turcia de la tentativa de lovitură de stat din urmă cu patru ani iar în jur de 150.000 de funcționari publici, membri ai forțelor armate și alți angajați ai instituțiilor statului au fost dați afară sau suspendați din funcții.

În schimb, peste 20.000 de persoane au fost date afară doar din rândul forțelor armate. De asemenea, procurorii din Ankara au cerut vineri reținerea a zeci de avocați suspectați că l-ar susține pe Gülen, deși aceștia își făceau doar meseria de a reprezenta persoanele acuzate de legături cu predicatorul musulman refugiat în SUA.

Citește și:

Yoshihide Suga, noul premier ales al Japoniei. Strategia ”Abenomics” va continua


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.