Petrolul şi acordul cu al-Sarraj, ţintele lui Erdogan din Libia. Haftar, omul din umbră al Kremlinului

-


Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan susţine că îi va aplica „o lecţie dură” Mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul Libiei, dacă acesta îşi va relua atacurile împotriva guvernului de la Tripoli, recunoscut de ONU şi susţinut de Ankara. De asemenea, după succesul operaţiunii desfăşurate în forţă în această toamnă în Siria, Erdogan a primit la începutul acestei luni acordul plenului turc pentru a trimi trupe în Libia. În momentul de faţă, petrolul libian ar putea fi o supapă pentru economia Turciei, dacă regimul lui al -Sarraj va supravieţui până la final ofensivei militare a Mareşalului Khalifa Haftar.

„Nu vom ezita sub nicio formă să-i aplicăm pucistului Haftar o lecţie pe care o merită dacă îşi va continua atacurile împotriva administraţiei legitime şi împotriva fraţilor noştri din Libia”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, într-un discurs rostit în faţa deputaţilor din cadrul formaţiunii sale, scrie AFP.

În schimb, Mareşalul Haftar a plecat de la Kremlin, fără să semneze acordul de încetare a focului acceptat de rivalul său Fayez al-Sarraj, şeful guvernului libian recunoscut de ONU (GNA). Pe de altă parte, Erdogan va participa la „Conferinţa asupra păcii în Libia”, care va avea loc duminică la Berlin.

„Vom discuta această problemă duminică la reuniunea de la Berlin la care vor participa în afară de Turcia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Italia, Egipt, Algeria şi SUA. Pentru a spune lucrurilor pe nume, dacă Turcia nu intervenea, pucistul Haftar ar fi recucerit întreaga ţară şi întregul popor libian ar fi fost victima persecuţiilor sale”, a adăugat preşedintele turc.

Lipsa semnăturii Mareşalului Khalifa Haftar de pe acordul de pace cu Fayez al-Sarraj, mijlocit de Turcia şi Rusia aruncă în derizoriu conferinţa de pace cu privire la viitorul Libiei. În momentul de faţă, Haftar are un uşor avantaj tactic în confruntarea cu guvernul lui al-Sarraj, trupele sale ajungând la Syrte, la câţiva kilometri de capitala Libiei, Tripoli.

După nouă luni de lupte grele, armata lui Haftar este aproape să cucerească capitala, însă părţile beligerante au părut să respecte totuşi armistiţiul convenit la 8 ianuarie de către preşedinţii rus, Vladimir Putin şi turc, Recep Tayyip Erdogan, care a reconfirmat încă odată influenţa binomului ruso-turc din Libia, miza fiind una strategică şi anume controlul resurselor de petrol şi gaze naturale.

Libia, o a doua Sirie?

În această ecuaţie, câştigătorul de etapă este Erdogan care a intuit oportunitatea din haosul libian în contextul absenţei UE din zonă. În momentul de faţă, acesta a trimis trupe speciale turce în Libia, pentru a susţine guvernul condus de al-Sarraj care se află pe punctul de a pierde războiul cu trupele lui Haftar. Un alt jucător important din Libia este Rusia care încă din 2018 a trimis forţe speciale şi mercenari în estul ţării, întârindu-i armata lui Haftar.

Liderii Uniunii Europene susţin că Libia este pe cale să devină o a doua Sirie, din cauza prăbuşirii instituţiilor statului odată cu lichidarea lui Gaddafi şi a pericolului migranţilor care fug din calea conflictelor armate şi a sărăciei. În acest sens, retorica putinistă susţine teza potrivit căreia Occidentul este în mare parte responsabil de conflictul din Libia, ţară cu cele mai mari rezerve de petrol din Africa, întrucât i-a sprijinit din punct de vedere militar pe rebelii care l-au răsturnat de la putere şi l-au ucis pe colonelul Muammar Gaddafi în 2011.

În momentul de faţă, Federaţia Rusă a câştigat partida siriană şi este pe cale să îşi consolideze prezenţa militară în Libia, ca baza pentru viitoarea expansiune din Africa Sahelului, unde Franţa este încă incapabilă să pacifice zona. De asemenea, şi Ankara intenţionează să se consolideze economică, graţie petrolului libian prin acordul parafat cu liderii GNA. Până la pacificarea totală a regiunii, Rusia şi Turcia au scos pentru moment din orice ecuaţie geopolitică UE, în Libia.

Citeşte şi:

Regina Elisabeta a II-a, pe cale să rezolve situația ducilor de Sussex

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.