Erdogan va trimite trupe în Libia. Miza: sprijinul guvernului lui Fayez al-Serraj

-


Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat, joi, că Turcia va trimite trupe în Libia la solicitarea statului nord-african, iar în ianuarie va prezenta în Parlamentul de la Ankara legislaţia privind desfăşurarea de militari în această ţară, scrie Reuters.

Președintele Turciei a vizitat miercuri Tunisia pentru a discuta despre cooperarea pentru un posibil acord de încetare a focului în ţara vecină Libia. Într-un discurs rostit joi, Erdogan a declarat că Turcia şi Tunisia au căzut de acord să sprijine guvernul recunoscut internaţional al Libiei, condus de Fayez al-Serraj, în detrimentul omului forte al Libiei, Khalifa Haftar, cu fieful în estul ţării.

„Vom prezenta moţiunea pentru trimiterea de soldaţi în Libia în momentul reluării activităţii parlamentului pe 7 ianuarie”, a declarat şeful statului turc.

În schimb, forţele comandantului militar libian Khalifa Haftar au transmis că au sechestrat o navă cu echipaj turc, la câteva ore după ce Parlamentul Turciei a aprobat un pact de apărare care susţine Guvernul libian de la Tripoli, în războiul civil care afectează ţara.

Vasul sub pavilion de Grenada a fost condus la portul Ras Al Hilal, acolo unde încărcătura sa va fi verificată, potrivit unui comunicat publicat pe Facebook, care arată şi imagini cu marinarii lui Haftar sechestrând nava şi interogând trei membri turci ai echipajului.   Statul care face parte din OPEC este într-un război de nouă  luni, lansat atunci când Armata Naţională Libiană a lui Haftar a pornit spre capitală, pentru a da jos guvernul recunoscut la nivel internaţional.

Războiul a atras inervenţii străine, ONU şi Turcia susţinând guvernul de la Tripoli şi Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi mercenarii ruşi susţinându-l pe Haftar.   Armata Naţională Libiană a ameninţat că va ţinti orice vase turceşti din apele libiene, despre care spune că trimit armament şi ajutoare Guvernului de Uniune Naţională de la Tripoli.

Citește și:

SUA au întărit supravegherea aeriană a Peninsulei Coreene. Un nou avertisment transmis Phenianului


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.