Erdogan pregăteşte o nouă ofensivă militară în nordul Siriei. Sunt vizate forţele lui Bashar al-Assad de la Idlib

-


Turcia va lovi forţele guvernamentale siriene oriunde le întâlneşte în nordul Siriei, dacă un singur soldat turc va mai fi rănit, şi ar putea recurge la forţele aeriene, a declarat, miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, scrie Reuters.  De asemenea, acesta  a acuzat Rusia că ia parte la „masacrarea” civililor la Idlib în nord-vestul Siriei.

 

„Anunţ aici că de astăzi (miercuri) vom ataca forţele regimului peste tot, fără a ţine cont de graniţele Idlib şi de acordul de la Soci, în cazul în care soldaţii noştri din posturile de observare sau din alte locuri sunt afectaţi chiar şi în cea mai mică măsură”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit acestuia, regimul sirian şi Rusia atacă civilii în provincia Idlib.

„Regimul (sirian) şi forţele ruse care îl sprijină atacă constant civili, comiţând masacre şi vărsând sânge”, a adăugat şeful statului turc, care a taxat dur Kremlinul, aliatul-cheie al regimului de la Damasc, dar care mediază împreună cu Ankara procesul de la Astana destinat să pună capăt conflictului în Siria, scrie AFP.

De asemenea, Ankara este hotărâtă să alunge forţele guvernamentale siriene dincolo de posturile de observare turceşti în regiunea Idlib până la sfârşitul lunii februarie. 14 soldaţi turci au fost ucişi şi 45 răniţi de la începutul lunii februarie în atacuri ale regimului sirian în provincia Idlib, ultimul bastion al rebelilor în Siria, unde Turcia dispune de 12 posturi de observare, potrivit acordurilor încheiate cu Rusia.

Bombardamentele regimului sirian, sprijinite de Moscova, s-au intensificat în ultimele săptămâni în regiunea Idlib, permiţând Damascului să preia controlul asupra mai multor sectoare în această provincie, spre indignarea Ankarei.

Turcia, care sprijină grupările rebele, a trimis în ultimele zile întăriri importante şi vehicule blindate în nord-vestul Siriei pentru a le desfăşura pe noi poziţii militare. Astfel, lupte sângeroase între forţele regimului sirian şi militari turci s-au declanşat de la începutul lunii februarie în provincia Idlib, unde Ankara susţine grupări rebele şi dispune de poziţii militare pe care şi le-a întărit în ultimul timp.

De partea cealaltă, Damascul îşi exprimă intenţia de a continua avansul în teren pentru a prelua controlul asupra ultimei regiuni care mai scapă controlului său, unde a lansat o ofensivă cu ajutorul raidurilor aeriene ale aliatului său rus.

Pentru a evita o escaladare şi mai mare, Ankara şi-a înmulţit contactele cu Moscova, cu care a încheiat un acord pentru o „zonă demilitarizată” sub control ruso-turc în regiunea Idlib, dar care nu a fost implementat.

Citeşte şi:

Coronavirusul va ucide Partidul Comunist Chinez?


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.