Erdogan rămâne liderul absolut în Turcia

-


Înaltul Consiliu Electoral din Turcia a validat joi rezultatele alegerilor legislative anticipate desfășurate la 1 noiembrie, consemnând victoria detașată a partidului islamo-conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan și recâștigarea majorității în parlament de către această formațiune, transmite AFP.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) va dispune de 317 mandate în Adunarea Națională, care numără 550 de locuri, a confirmat președintele instanței, Sadi Güven, dând citire unui comunicat.

AKP, pentru care au votat 49,5% dintre alegători, este urmat de Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) cu 25,3% din voturi și 134 de mandate, de Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd) cu 10,7% și 59 de locuri, și de Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), care a întrunit 11,9% dintre opțiuni și va avea 40 de locuri, a precizat Güven.

Toate contestațiile au fost respinse, cu excepția câtorva care schimbă cu nimic rezultatele oficiale, a menționat el.

Rata de participare la scrutin a fost de 85%.

Validarea rezultatelor deschide calea pentru depunerea jurământului de către noii deputați, la 17 noiembrie, și alegerea președintelui parlamentului.

Actualul prim-ministru Ahmet Davutoglu, liderul AKP, urmează să fie reconfirmat în funcție și însărcinat să formeze un nou guvern.

Victoria extrem de clară a AKP, aflat la putere de 13 ani, poate fi considerată o revanșă a președintelui Erdogan, a cărui poziție fusese oarecum fragilizată de pierderea majorității absolute la scrutinul din iunie.

Șeful statului turc și-a anunțat deja intenția de a reforma Constituția actuală, în sensul întăririi prerogativelor prezidențiale. Proiectul a fost vehement combătut de criticii săi, care văd în acest plan un nou semn de derivă autoritară a lui Erdogan.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon