Erdogan și-a pus ginerele ministru la Finanțe

-


Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni seara componenţa noului guvern al Turciei, la câteva ore după ce a depus jurământul, pentru un nou mandat de cinci ani unde va avea puteri sporite.  În cabinetul său de 16 miniştri nu mai există funcţia de premier. De asemenea, Turcia va avea un singur vicepreşedinte, Fuat Oktay, fost consilier al premierului.

 

Ministru de externe rămâne Mevlut Cavusoglu, iar Suleyman Soylu păstrează portofoliul internelor. Ministru al apărării a fost desemnat şeful statului major al armatei, Hulusi Akar, iar ginerele lui Erdogan, Berat Albayrak, este noul ministru de Finanţe, scrie Agerpres.ro.

În acest context, Recep Erdogan  a afirmat că noul sistem prezidenţial este esenţial pentru stimularea creşterii economice.

Funcţia de prim-ministru a fost desfiinţată prin modificarea Constituţiei Turciei, astfel încât  Recep Erdogan este preşedinte executiv cu puteri depline.

Înaintea începerii noului mandat, Recep Tayyip Erdogan a dispus destituirea a peste 18.000 de angajaţi din sistemul public, inclusiv agenţi de poliţie, militari şi profesori universitari, potrivit unui decret emis duminică. Douăsprezece organizaţii nonguvernamentale, trei publicaţii şi un post de televiziune vor fi închise.

Autorităţile turce au arestat sau au destituit zeci de mii de persoane, în principal militari, jurnalişti, magistraţi şi profesori universitari, sub acuzaţia de implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 sau de susţinere acordată mişcării clericului Fethullah Gülen. Disidentul turc aflat în SUA a negat orice implicare în complotul militar. Cazul lui generează tensiuni în relaţiile dintre Ankara şi Washington, iar situaţia s-a deteriorat din cauza susţinerii acordate de SUA unor grupuri insurgente kurde din Siria şi a hotărârii Turciei de a cumpăra sisteme antiaeriene din Rusia.

Citește și:

Scrisoare deschisă ministrului Apărării Naționale

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.