Erdogan, SIS și cei șapte profesori de la liceul Orizont din Chișinău

-


Binomul Plahotniuc-Dodon riscă să arunce în aer și ultima brumă de credibilitate a Chișinăului în raport cu marile cancelarii occidentale, după ce, cu ajutorul ofițerilor SIS (Serviciul de Securitate și Informații al R.Moldova), i-a făcut pe plac președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, prin reținerea și expulzarea celor șapte cetățeni turci care își desfășurau activitatea la liceul particular Orizont, asociat rețelei educaționale finanțate de clericul Gulen.

După ce a încălcat normele elementare ale drepturilor omului în cazul acestora, Vladimir Plahotniuc și-a permis să calce în picioare și imaginea principalului serviciu de informații din spațiul moldovean, în contextul în care, sub coordonarea ofițerilor de informații turci, au executat în forță o misiune justificată prin așa zisul pericol terorist exercitat de profesorii turci din Chișinău.

Sunt curios să văd cum vor repara „oamenii lui Plahotniuc de la guvernare” imaginea externă a R.Moldova și implicit a SIS-ului, dacă cei șapte profesori turci care sunt arestați în momentul de față în penitenciarele turcești vor fi condamnați la moarte de către oficialii regimului erdoganist…

În acest context, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea acestei acțiuni până la data de 5 octombrie 2018. În documentul trimis de oficialii CEDO, se precizează faptul că Executivul moldovean a fost somat să răspundă la câteva întrebări. Printre acestea, Guvernul lui Plahotniuc trebuie să justifice dacă cetățenii turci au avut posibilitatea să schimbe decizia privind extrădarea sau dacă aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova.

Cum vor justifica Dodon și Plahotniuc acțiunea SIS-ului la solicitarea CEDO? Fără o brumă de credibilitate externă, cei doi lideri politici de la butoanele statului moldovean condamnă R.Moldova la o stare de izolare permanentă, care îi vine ca o mănușă Federației Ruse.

Mai multe surse din cadrul PDM mi-au precizat faptul că scandalul din jurul celor șapte profesori turci reținuți și expulzați joia trecută în Turcia va pica prost dacă șeful statului turc nu va mai veni la Chișinău, pentru inaugurarea sediului Președinției R.Moldova, renovate din fondurile trimise de acesta.

”Să vedem cum o să ieșim din scandalul acesta, pentru că nu sunt prea multe de spus, dacă oamenii vor fi condamnați la moarte în Turcia. Nici Dodon, nici Plahotniuc nu se vor putea extrage din această mizerie care îngroapă imaginea SIS-ului, după ce lucrurile păreau că se așezaseră”, au declarat surse din cadrul PDM, pentru Jurnaliștii.ro.

În schimb, presa de la Chișinău susține că cei șapte profesori turci sunt arestați în penitenciare diferite din Turcia, iar familiile acestora de la Chișinău și Ankara nu au fost lăsate să ia legătura cu aceștia.

La rândul său, Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice de la Chişinău, a declarat luni pentru Radio Europa Liberă, că legislația Republicii Moldova nu a fost respectată atunci când cetățenii turci au fost expulzați din Republica Moldova, iar acțiunea SIS-ului a fost planificată din timp împreună cu autoritățile turce.

Până la găsirea unui ”Acar Păun” în cazul celor șapte profesori turci de la Orizont, propagandiștii PSRM au ieșit în spațiul public de la Chișinău unde au susținut că Igor Dodon nu ar avea nici o legătură cu acțiunea SIS-ului de la liceul Orizont.

Potrivit liderului PSRM, Vlad Bătrâncea, expulzarea celor șapte profesori turci s-ar fi făcut la comanda oligarhului Vladimir Plahotniuc, care „este o persoană capabilă de anumite combinaţii şi manevre”.  De asemenea, acesta a mai susținut faptul că oficialii SIS au primit instrucțiuni de la cel mai înalt nivel de stat în cazul liceului Orizont, iar lui Plahotniuc îi convine faptul că mediatic a avut de suferit numai Dodon.

Pentru a evita amplificarea scandalului de la Chișinău pe tema celor șapte profesori turci de la Orizont, șeful statului turc Recep Tayyip Erdogan și-ar putea anula vizita de la începutul lunii octombrie din R.Moldova, deși autoritățile de la Chișinău i-au executat „porunca”.

Cel mai probabil, Dodon și oamenii lui Plahotniuc își vor arunca reciproc cu noroi pe acest subiect în campania electorală dacă binomul Sandu-Năstase va miza politic pe acest subiect, iar cetățenii R.Moldova vor fi singurii care vor deconta această acțiune eșuată a guvernării de la Chișinău.

Surpriza cea mai mare ar fi condamnarea ofițerilor SIS care au oferit întreg suportul acțiunii în forță la ordinul lui Plahotniuc pentru acoperirea mediatică a poveștii de joia trecută de la liceul Orizont, ruptă parcă din acțiunile forțelor OMON de la începutul anilor 2000 din Daghestan.

Nu ar fi de mirare dacă Plahotniuc a acționat fără a-i mai da de știre „omului său de la șefia statului moldovean” în cazul operațiunii de la liceul Orizont pentru a încerca să obțină finanțare de la Erdogan în an electoral. La rândul său, șeful statului turc are o miză strategică în Găgăuzia, pentru că își dorește un avanpost în regiune și, implicit, la nevoie, pentru a pune presiune pe Chișinău.

De asemenea, nu cred că trebuie să uităm tendințele revizioniste de la Comrat și Ceadâr-Lunga în raporturile cu autoritățile de la Chișinău, evidente pe fondul sporirii curentului unionist din R.Moldova. La începutul acestui an, din Găgăuzia, anumiți lideri politici au lansat niște mesaje destul de dure către Chișinău, iar replica „oamenilor lui Plahotniuc” a lipsit. De ce?

Pentru că nu vor să strice cumetria cu Rusia și Turcia, din moment ce au îngropat drumul european al R.Moldova și au aceptat banii lui Erdogan pentru renovarea clădirii Președinției.

Oare mobila gratuită de la Ankara va mai veni la sediul Președinției R.Moldova?  Nu se știe. Însă, cu siguranță, vom avea șapte codamnați la moarte în Turcia, în numele unor jocuri politice obscure ale unor politicieni trecători de la Chișinău.

P.S. Cei șapte cetățeni turci, care acum zac în închisorile lui Erdogan, în așteptarea vedictului final, erau solicitanți de azil politic în R.Moldova.

Citește și:

O primă victorie a militarilor pensionari discriminați din cauza unei legi strâmbe

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.