Erdogan: ”Vom continua să-i dăm Greciei răspunsul pe care îl merită pe teren”

-


Turcia îi va da Greciei replica pe care aceasta o merită în Mediterana de Est, a declarat miercuri preşedintele Republicii Turce, Recep Tayyip Erdogan, după ce trimiterea de către Ankara a unei nave de explorare gazieră în apele revendicate de Atena, scrie AFP.

„Vom continua să-i dăm Greciei şi administraţiei greco-cipriote răspunsul pe care îl merită pe teren”, a declarat Recep Erdogan în timpul unui discurs la Ankara.

Aceste declaraţii intervin după ce Ankara a trimis, săptămâna aceasta, o navă de cercetare, Oruc Reis, în Mediterana de Est, în pofida protestelor din partea Atenei. Trimiterea acestei nave, devenită simbol al „poftelor gaziere” ale Ankarei în Mediterana de Est, a zădărnicit speranţele la o detensionare a situaţiei, după mai multe săptămâni de tensiuni aprinse între Turcia şi Grecia, în lunile august şi septembrie.

Tensiunile au debutat după ce aceeaşi navă a mai fost trimisă în Mediterana de Est pe 10 august. Ankara a prelungit de mai multe ori misiunea ei, ignorând apelurile repetate ale UE şi Atenei, care cereau încetarea acesteia. Cu toate acestea, după ce s-a aflat în apele revendicate de Grecia, Oruc Reis a revenit luna trecută pe coasta turcă, în ceea ce mulţi sperau că este un semn de aplanare a tensiunilor din partea Ankarei, pentru a soluţiona criza.

După anunţul că nava Oruc Reis a fost din nou trimisă în Mediterana de Est, SUA şi Germania i-au cerut marţi Turciei să înceteze „provocările”, însă Ankara a respins criticile, estimând că ele nu au „nicio valoare”. Astfel, descoperirea unor importante zăcăminte gazeifere în ultimii ani în Mediterana de Est a reînviat dispute vechi între Grecia şi Turcia cu privire la frontierele lor maritime.

Citește și:

UE ar putea accepta și un Brexit fără acord


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.