Coronavirus în România. 10.000 de bucureşteni, testaţi într-un program pilot. Streinu Cercel: „Vrem o imagine clară a transmiterii virusului”

-


Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel a declarat, joi, într-o dezbatere on-line cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, că se va face testarea pentru coronavirus a unui eșantion de peste 10.000 de locuitori ai Bucureștiului, pentru a avea „o imagine clară transmiterii virusului”. De asemenea, proiectul pilot are şi acceptul noului ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Am discutat aseară și astăzi, după ce domnia sa depune jurământul vom avea o întâlnire. E un proiect care trebuie susținut de toată lumea, pentru că ne dă imaginea clară a modului în care se mișcă virusul în populație. Am vorbit cu domnul Tătaru și am reconfirmat acest proiect”, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Potrivit acestuia, studiul este făcut pentru o populație de 2 milioane de locuitori și, pentru a da o imagine asupra circulației virusului, este necesar să fie testate 9.558 de persoane. De asemenea, pentru a-i lua în calcul şi pe cei care nu vor fi găsiţi acasă, eșantionul a fost mărit la 10.514.

”Este vorba despre un screening sistematic pentru stabilirea nivelului de circulație al SARS-CoV-2 la nivelul populației municipiului București. Pentru acest lucru noi am făcut o estimare pe un eșantion de studiu, pornind de la o populație de 2 milioane de locuitori. Pentru această populație avem nevoie să testăm 9.558 de persoane. Evident că nu toți vor fi acasă, alții nu vor dori să fie testați, și prin corecție de 10% se ajunge la 10. 514 persoane care trebuie să fie evaluate. În funcție de rezultatele preliminarii, eșantionul de studiu poate fi modificat”, a adăugat Streinu Cercel.

Acesta a mai spus recoltarea se va face în stradă, în afara locuinţei, iar rezultatele vor fi obţinute în 15-30 de minute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective.

„Când găsim o persoană pozitivă, carantinăm toată zona respectivă”, a subliniat managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

La rândul său, noul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat, joi, că susţine ca testările pentru depistarea infecţiilor cu coronavirus să se realizeze conform unor anchete epidemiologice lărgite, în care să existe anumite priorităţi precum contacţi, personal medical, factori de risc.

„Este o perioadă grea, iar venind din Suceava unde este cel mai greu punct pot să vă spun că o să fie perioadă în care o să trebuiască toţi, indiferent de culoare politică, indiferent de media sau personal medical, să ne unim să trecem această perioadă.  Susţin o testare conform unor anchete epidemiologice, o anchetă epidemiologică lărgită în care să avem anumite priorităţi, contacţi, personal medical, factori de risc, persoane instituţionalizate, ţine foarte mult de capacitatea de testare pe care o să o avem”, a declarat Nelu Tătaru, la postul Digi 24.

153 de cadre medicale din România, infectate cu COVID -19

În momentul de faţă, coronavirusul a afectat grav 153 de cadre medicale și personal auxiliar din spitalele din România care au fost infectate cu COVID-19. Cei mai mulţi medici infectaţi sunt la Suceava (90), Bucureşti (36) şi Hunedoara (12). De asemenea, jurnaliştii de la Euronews au scris că spitalele din România duc lipsă de echipament de protecţie, iar personalul medical, aflat în pragul disperării, munceşte în condiţii dificile şi se infectează cu COVID-19, ceea ce împinge instituţii de sănătate să-şi închidă porţile.

La Suceava, personalul medical a declarat că a fost nevoit să aştepte ore întregi înainte să fie testaţi, în aceleaşi saloane cu persoane infectate. De asemenea, la Spitalul Militar din Focşani, un medic şi o infirmieră au fost testaţi pozitiv, iar unitatea spitalicească a fost închisă pentru dezinfecţie. Alte cazuri confirmate au fost semnalate  în alte trei spitale din Galaţi.

Un număr de 1.029 de persoane au fost confirmate, până în prezent, în România, cu noul coronavirus, fiind înregistrate 17 decese, informează joi Grupul de Comunicare Strategică (GCS). De la ultima informare, au fost înregistrate 123 de noi cazuri de îmbolnăvire.

 

Citeşte şi:


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.