Esper: „Vom exploata potenţialul inteligenţei artificiale pentru a crea o forţă adaptată la epoca noastră”

-


Ministrul Apărării, Mark Esper susţine că armata americană va folosi inteligenţa artificială „în mod legal şi etic”, având grijă să lase oamenii să decidă dacă să atace sau nu o ţintă, scrie AFP.

„Vom exploata potenţialul inteligenţei artificiale pentru a crea o forţă adaptată la epoca noastră. Vom face totul, fiind recunoscuţi ca lideri mondiali în materie de etică militară, elaborând principii care vor permite utilizarea inteligenţei artificiale în mod legal şi etic”, a subliniat Mark Esper, în faţa unui comitet de experţi însărcinat de Congresul american să evalueze potenţialul şi riscurile inteligenţei artificiale pentru securitatea naţională americană.

Într-un raport publicat luni, acest comitet a ajuns la concluzia că este necesar ca SUA să se lansează cât mai curând posibil în dezvoltarea de arme autonome, capabile să localizeze o ţintă, să evalueze singure pericolul pe care îl reprezintă şi să o elimine fără o intervenţie umană.

„Comitetul nu glorifică perspectivele războiului facilitat de inteligenţa artificială. Însă noile tehnologii sunt aproape mereu utilizate în căutarea puterii. În lumina alegerilor făcute de concurenţii noştri strategici, SUA trebuie să examineze şi ele inteligenţa artificială din perspectivă militară, inclusiv operaţiunile autonome echipate cu inteligenţă artificială”, arată experţii armatei americane.

Chestiunea armelor autonome rămâne un subiect de dezbatere în cadrul Pentagonului, unde principiul de bază este că fiinţa umană trebuie să rămână în lanţul de decizie, ceea ce înseamnă că dispozitivul nu poate lua de unul singur decizia de a trage asupra unei ţinte.

În acest sens, Mark Esper este pentru menţinerea acestui principiu, descriind cum un tanc poate repera un vehicul duşman şi apoi determina în câteva fracţiuni de secundă dacă este un vehicul civil sau militar şi dacă este o ameninţare iminentă.

„Iar acolo omul din lanţul de decizie intervine, pentru a hotărî dacă să apese sau nu pe trăgaci. Aşa trebuie să ne gândim la inteligenţa artificială care permite decizii mai rapide, ceea ce ne va permite să câştigăm timp de câmpul de luptă”, a conchis şeful Pentagonului.

Citeşte şi:

Laburistul Lindsay Hoyle, noul președinte al Camerei Comunelor

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.