Ești ok, Macron?

-


Emmanuel Macron și-a anulat toate întâlnirile din ultimele zile, în presa franceză apărând diferite zvonuri despre starea sa de sănătate, toate legate în jurul unei așa zise căderi nervoase. Informațiile par a avea temei. Dacă stăm și analizăm situația de acum a președintelui francez, starea de fapt duce într-adevăr spre o imensă bătaie de cap.

Putem discuta, în primul rând, despre faptul că Emmanuel Macron a ajuns la un nivel extrem de scăzut de popularitate în rândul francezilor. Numai 23% dintre cetățenii acestei țări îl mai susțin și puține personalități politice mai doresc să intre în anturajul său. Naționalista Marine Le Pen îi suflă în ceafă președintelui Franței, acumulând pe zi ce trece voturi în plus.

În principiu, problema lui Macron este că a deschis prea multe ,,cutii ale Pandorei” în Franța, a inițiat prea multe schimbări și reforme într-un stat unde totuși formațiunile politice socialiste și-au lăsat bine amprenta, atât în societate, cât și în economie. Desigur, multe dintre aceste reforme au și fost pur și simplu „prostii prețioase”, menite doar a-l face pe Emmanuel să arate a lider progresist.

Numai 23% dintre cetățenii acestei țări îl mai susțin și puține personalități politice mai doresc să intre în anturajul său.

Ei bine, se pare că, de la alegerea lui Trump încoace, „progresismul” nu mai este o politică menită să dea bine, fiind înlocuită cu un conservatorism care liniștește pe toată lumea. Macron însă nu știe asta. Astfel, dorința lui de a „revoluționa” societatea franceză pentru a transforma rapid țara într-una care să își merite statutul de putere economică a secolului XXI s-a lovit de numeroase opreliști. Iar acestea s-au transformat în tensiuni ce domină inclusiv relația dintre Macron și soția sa, Brigitte, conform unor surse de la palatul Elysee.

Într-un final, ieșirile sale de vinerea trecută la adresa guvernanţilor Poloniei și Ungariei, pe care i-a catalogat extrem de nediplomatic drept „smintiţi care își mint popoarele cu sloganuri anti-euro”, par a puncta o stare specială de nervozitate a președintelui francez.

Să fie, totuși, principalul motiv al deteriorarii sănătății sale psihice faptul că Uniunea Europeană, atât de dragă Franței, stă să se prăbușească?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.