Euromaidanul din Ucraina. Forţele speciale Berkut şi reprimarea violentă a protestatarilor

-


Euromaidanul (protestele pro-europene din Ucraina, 21 noiembrie 2013- 23 februarie 2014) a fost un răspuns al cetăţenilor ucraineni împotriva deciziei preşedintelui Viktor Ianukovici de a suspenda procesul de parafare al Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu UE din toamna anului 2013.

Mişcarea a luat amploare după data de 30 noiembrie 2013, când forţele speciale ale ministerului de Interne, Berkut, au intervenit în forţă, reprimând violent acțiunea protestatarilor. La scurt timp după acest eveniment, demonstraţiile şi grevele studenţeşti au paralizat întreaga Ucraină şi au reprezentat un semnal că drumul acestui stat trebuie să fie către Vest şi nu spre Est.

sursa foto: Ria Novosti

 

Răspunsul Federaţiei Ruse nu a întârziat să apară în primăvara anului 2014, când “omuleţii verzi” ai regimului putinist au anexat ilegal la Rusia Crimeea, iar în Donbass au dat startul la o amplă mişcare secesionistă îndreptată împotriva Kievului.

Cauzele apariţiei fenomemului “Euromaidan” sunt multiple, însă principalul vinovat este fostul preşedinte Viktor Ianukovici (în prezent fugar în Federaţia Rusă) care a avut o agendă strictă şi a vizat apropierea de Federaţia Rusă, eliminarea opoziţiei, prin arestarea Iuliei Timoşenko, şi limitarea democraţiei prin modicarea Constituţiei. Toate au culminat cu suspendarea Acordului de Asociere la UE, un semnal clar al reîntoarerii Ucrainei în sfera de influenţă a Rusiei.

Pe 1 decembrie 2013, a început adevărata revoltă din Kiev pe fondul intervenţiilor în forţă ale forţelor speciale, Berkut. Sute de mii de cetăţeni ucraineni mobilizaţi de opoziţie şi de violenţa represiunii coordonate de Ministerul de Interne au ieşit masiv în stradă, sub deviza: “Afară cu tâlharii! şi Revoluţie”. După o bătălie crâncenă, protestatarii au ocupat sediul primăriei din Kiev şi pe cel al Uniunii Sindicatelor.

Pe 8 decembrie, liderii opozitiei au anunţat ca pe Euromaidan s-au adunat un milion de oameni, care doreau la unison demisia preşedintelui Viktor Ianukovici. Demolarea statuii lui Lenin a dat startul represiunii violente. Atunci, în prim plan au apărut forţele speciale ale poliţiei ucrainene, cunoscute sub numele de Berkut (Vulturul de Aur). Ianukovici a desfăşurat atunci până la 5000 de luptători Berkut, pentru a gestiona protestele, prin utilizarea tunurilor cu apă, gazelor lacrimogene şi a gloanţelor de cauciuc.

sursa foto: wikipedia

Acţiunile brutale ale Berkut împotriva protestatarilor au atras atunci atenţia opiniei publice internaţionale, care a sancţionat dur regimul Ianukovici. Berkut a fost înfiinţată în 1988, ca parte a OMON (Unităţii de Poliţie Specială), fiind văzută în cadrul URSS drept o forţă de elită paramilitară.

În 1992, după căderea URSS, Berkut a fost reformată sub patronajul Ministerului de Interne în fiecare provincie din Ucraina. Iniţial, această grupare specială trebuia să combată crima organizată, dar oficialii de la Kiev au folosit Berkut în reprimarea violentă a protestelor şi revoltelor spontane. În 1998 şi-n 2001, unitatea specială Berkut a intervenit violent în reprimarea protestelor minerilor din Donbass şi a celor împotriva fostului preşedinte Leonid Kuchma.

Euromaidanul a reprezentat câmpul de luptă pentru Berkut, care a reprimat violent pe protestatari şi a torturat jurnaliştii străini din Kiev. Acţiunile represive din data de 30 noiembrie, din Piaţa Independenţei din Kiev ale Berkut, au determinat ieşirea masivă în stradă a cetăţenilor şi solidarizarea vestului Ucrainei cu protestatarii din capitala Ucrainei. Primele decese cauzate de brutaliatatea trupele Berkut au apărut pe 22 ianuarie 2014, când au încercat să disperseze baricadele ridicate de protestatari în Piaţa Independenţei din Kiev. Sute de ofiţeri ai Berkut au acţionat atunci în baza instrucţiunilor primite de la fidelii regimului Ianukovici.

sursa foto: Spec Magazine

Acţiunile din 18 februarie 2014 ale acestor trupe speciale s-au soldat cu circa 18 morţi, inclusiv 7 poliţişti şi sute de răniţi, iar 25 000 de protestatari înconjuraseră Piaţa Independenţei. Pe fondul acţiunilor represive ale Berkut, ministerul de Interne le-a permis tuturor forţelor de poliţie prin decretul semnat pe 20 februarie 2014 să utilizeze împotriva străzii muniţie de război. În această zi, 88 de persoane au fost ucise, iar mai mulţi ofiţeri de poliţie răniţi grav.

Pe 22 februarie, forţele de securitate şi cele ale Berkut l-au părăsit pe Viktor Ianukovici care a părăsit Ucraina în grabă, temându-se pentru viaţa sa. El s-a refugiat în Rusia. Noile autorităţi de la Kiev au desfiinţat Berkut, pentru crimele şi abuzurile comise împotriva protestatarilor din Piaţa Independenţei din Kiev. Propunerea de dizolvare a Berkut a fost prezentată de liderii Partidului naționalist Svoboda, care a jucat un rol-cheie în mișcarea de protest din stradă.

Pentru a scăpa de justiţia de la Kiev, foarte mulţi membri ai Berkut au fugit în Crimeea, unde au primit paşapoarte ruseşti şi ulterior au fost integraţi în cadrul forţelor ruse OMON.

„Consulatul rus din Simferopol a fost instruit să ia toate măsurile necesare pentru a începe să emită pașapoarte rusești pentru ofițerii unității Berkut”, declara fostul ministru de interne, Vitaly Zakharchenko,  agenției Itar-Tass.

sursa foto: nationalreview

La rândul său, şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaychenko, declara pe 3 aprilie 2014 că Alfa, unitatea specială a Serviciului, a participat la zdrobirea protestelor la Kiev, în ziua de 18 februarie.

Vorbind la un briefing de presă, Nalivaychenko a spus că ofițerii Alfa se aflau pe acoperișul clădirii Casei Sindicatelor a Ucrainei cu arme de luptă.  De asemenea, şeful SBU  mai preciza că numeroşi ofiţeri ai Serviciului s-au aflat pe acoperișurile a două clădiri din centrul Kievului, pregătiţi de intervenţie.

Guvernul rus a negat orice implicare în violențele de la Kiev şi i-a acuzat pe protestatari de decesele din Piaţa Independenţei. În momentul de faţă, 13 membri ai Berkut sunt acuzaţi pentru crimele din Piaţa Maidan, iar lunetiştii SBU sunt anchetaţi.

Procuratura Generală a Ucrainei încă anchetează acţiunile Berkut întrucât luptătorii acestei unităţi speciale se fac vinovaţi de ucidere în masă şi de subminarea puterii de stat.

sursa foto: dreamstime.com

Citeşte şi:

Rolul jucat de femeia jandarm în măcelul din 10 august din Piața Victoriei

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.