Europarlamentare 2019. De ce votul tău va fi vital în 26 mai

-


Alegerile europarlamentare din 26 mai au o miză uriașă, pentru că reprezintă un test pentru toate partidele politice în contextul viitoarelor alegeri. De doi ani de când a venit la guvernare, PSD atacă încontinuu statul de drept, întregul partid fiind captiv unui singur om certat serios cu legea și din cauza căruia România are un viitor incert. De aceea este foarte important să se iasă masiv la vot, pentru că o prezență scăzută la vot i-ar avantaja pe social-democrați și le-ar da imboldul de care au nevoie pentru a câștiga și celelalte alegeri.

Sondajele realizate până în prezent de CURS și IMAS nu oferă nicio surpriză în ceea ce privește rezultatul votului pentru PE. Cum era de așteptat, PSD conduce, fiind urmat îndeaproape de PNL, după care urmează ALDE, USR -PLUS, PRO România și PMP.

Europarlamentarele reprezintă un test important pentru PSD, în contextul eșecului de la referendum pe care l-a acoperit rapid. Analiștii susțin că un scor mic pentru PSD la europarlamentare ar însemna sfârșitul politic al lui Liviu Dragnea, care se visează prezidențiabilul partidului, în ciuda problemelor cu legea pe care încearcă pe toate căile să și le rezolve. La referendumul pentru redefinirea familiei, PSD nu a reușit să-și mobilizeze electoratul la vot. Rămâne de văzut cum va reuși acum, ținând cont că se află de peste doi ani la guvernare, ani foarte tulburi din toate punctele de vedere.

Alegerile din mai vor avea politic rol de prim semnal pentru următoarele trei ture de alegeri, prezidențiale, locale și parlamentare. De exemplu, dacă PSD+ALDE < PNL+USR-Plus, atunci majoritatea parlamentară are o problemă dincolo de sondaje”, a declarat, pentru Jurnalistii.ro, analistul politic Radu Magdin.

Unii parlamentari, care și-ar vedea amenințat un viitor mandat, ar putea migra spre un alt partid, de exemplu PRO România. Iar acest lucru ar însemna că o nouă moțiune de cenzură ar putea răsturna Guvernul fără probleme.

„Europarlamentarii sunt codecizionari la Bruxelles”

Votul din acest an trebuie dat conștient, pentru ca în PE să nu mai ajungă politicieni care nu înțeleg cum se face politică la nivel european, ei jucând un rol important în luarea deciziilor relevante pentru România.

Deși pare că la București este centrul puterii în România, din punct de vedere legislativ, foarte multe lucruri legate de prosperitatea României se decid la Bruxelles. E suficient să urmărește actualitatea de la Bruxelles ca să îți dai seama că acolo se stabilesc normele aplicabile în majoritatea situațiilor și în România. De exemplu, noi avem „bucurii” periodice cu privire la cadrul juridic în zona anticorupție sau fiscală, timp în care la Bruxelles se votează pe bandă rulantă decizii relevante pentru România. Europarlamentarii sunt cheie căci sunt codecizionari în procesul aprobării tuturor acestor reguli europene care au impact acasă”, a mai  adăugat Radu Magdin.

Legislația, incertă

Majoritatea PSD, ALDE, UDMR a modificat la finalul anului trecut legea alegerilor europarlamentare, introducând o prevedere care interzice organizarea unui referendum la nivel național sau local în ziua scrutinului pentru Parlamentul European.

În 17 ianuarie 2019, Președintele a sesizat Curtea Constituțională cu privire la mai multe prevederi din proiectul de lege. CCR a anunțat că va dezbate sesizarea pe data de 6 martie 2019.

„În funcție de decizia Curții, se pot face două scenarii: Dacă CCR respinge toate argumentele Președintelui, iar acesta nu are alte obiecții, atunci legea poate fi promulgată și va intra în vigoare în timp util pentru alegeri. Dacă CCR acceptă cel puțin una din sesizări, atunci legea va reveni la Parlament pentru dezbatere. Ținând cont de timpul necesar publicării motivării (în medie, 3-4 săptămâni) și de cel necesar dezbaterii parlamentare (greu de estimat), urmată de promulgare, este incert dacă legea va intra în vigoare în timp util. Același scenariu se poate întâmpla dacă Președintele va solicita re-examinarea legii de către Parlament”, susțin experții de la ExpertForum.

Așadar, cu mai puțin de patru luni până la alegeri, cadrul legislativ este marcat de incertitudine, în așteptarea unei decizii a Curții Constituționale. În acest context, Autoritatea Electorală Permanentă a propus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență care să pună în practică unele din prevederile blocate în procesul legislativ și care să contribuie la transparența și corectitudinea votării, în special prin prevederile referitoare la folosirea sistemului electronic de monitorizare a prezenței la vot, deja testat la alegerile precedente din 2016.

„Totuși, constatăm că proiectul de Ordonanță nu include câteva prevederi importante, de asemenea testate la scrutinele precedente, și care sunt prezente în legea aflată în control de constituționalitate:

  • Clarificarea și simplificarea procedurilor privind observarea alegerilor, inclusiv din perspectiva introducerii unei proceduri unice pentru toate tipurile de alegeri
  • Afirmarea dreptului cetățenilor de a semna mai multe liste de susținători, deschizând astfel competiția electorală.
  • Posibilitatea de a deschide mai multe secții de vot în străinătate, acolo unde sunt comunități de români, inclusiv la cererea acestora, potrivit reglementărilor de la alegerile parlamentare
  • Îmbunătățirea gestiunii listelor electorale, precum și a listelor de susținători și punerea în acord cu alte prevederi referitoare la Registrul Electoral”, mai susține Expert Forum.

 

Citește și: APADOR-CH cere interzicerea folosirii de către polițiști a armelor de foc pentru prinderea infractorilor


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.