Europol: „Consecinţele economice şi sociale ale pandemiei ar putea alimenta radicalizarea indivizilor”

-


Măsurile de izolare adoptate pentru a combate propagarea COVID-19 ar putea alimenta procesele de radicalizare, susţine agenţia europenă de poliţie Europol, care evidenţiază amplificarea violenţelor din partea extremei drepte şi a extremei stângi în ultimul an, scrie Agerpres.

„Consecinţele economice şi sociale ale pandemiei ar putea alimenta radicalizarea indivizilor, indiferent de convingerile lor ideologice”, a declarat Catherine de Bolle, director în cadrul Europol.

Potrivit acesteia, „activităţile extremei drepte, precum şi ale extremei stângi, şi cei implicaţi în terorismul jihadist încearcă să valorifice oportunitatea creată de pandemie”.

În acest context, aceasta a mai spus că reţelele de extremă dreapta, chiar dacă nu comit acte violente, promovează intoleranţa.

”Un asemenea climat construit pe xenofobie, pe ură contra evreilor şi musulmanilor şi pe sentimente anti-imigraţie ar putea favoriza folosirea violenţei de către indivizi radicalizaţi, aşa cum am văzut atât de des în ultimele luni”, susţine Europol.

În 2019, nu mai puţin de şase atacuri – reuşite, eşuate sau dejucate – atribuite extremei drepte au fost înregistrate în trei ţări, faţă de numai unul în 2018. Printre acestea figurează atentatul de la sinagoga din oraşul german Halle, unde două persoane au fost ucise în octombrie 2019. Acest atac face parte dintre cele care au determinat autorităţile federale de la Berlin să interzică trei grupări neonaziste, dintre care ultima chiar marţi, 23 iunie.

Raportul Europol a mai evidenţiat o reducere a atacurilor jihadiste, în special graţie eforturilor forţelor de securitate şi cooperării internaţionale. În 2019, şapte state membre ale Uniunii Europene au documentat şapte atacuri sau tentative în 2019 şi alte 14 dejucate, ceea ce înseamnă un total de 21 de atacuri comise sau dejucate ori tentative de atacuri, faţă de 24 în anul 2018 şi 33 în anul 2017.

Citeşte şi:

Trump, între protestul străzii şi alegerile prezidenţiale din toamnă. Alexandru Georgescu: „Acțiunile anti-sociale devin o formă de rebeliune față de un sistem perceput ca fiind injust”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.