EUROSTAT: România şi Ungaria, cele mai ridicate inflaţii din UE în decembrie 2019

-


Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1,3% în luna decembrie 2019, în creştere comparativ cu 1% în luna noiembrie, şi de 1,6% în Uniunea Europeană, în creştere comparativ cu 1,3% luna precedentă, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Ungaria şi România, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu situaţia din luna noiembrie, rata anuală a inflaţiei în luna decembrie a scăzut în doar două state membre, a rămas stabilă în alte trei state şi a crescut în 23 de ţări membre UE, inclusiv în România de la 3,8% până la 4%. De asemenea, cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate în decembrie 2019 în: Ungaria (4,1%), România (4%), Cehia şi Slovacia (ambele cu 3,2%), iar cele mai scăzute în Portugalia (0,4%), Italia (0,5%) şi Cipru (0,7%).

În cazul României, rata anuală a inflaţiei a urcat la 4% în luna decembrie, de la 3,8% în noiembrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,08%, cele nealimentare cu 3,31%, iar preţul serviciilor a înregistrat un avans de 4,16%.

Pe de altă parte, Banca Naţională a României (BNR) a scăzut la 3,8%, de la 4,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2019 şi estimează o inflaţie de 3,1% pentru sfârşitul anului 2020. În schimb, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) estimează, în Prognoza de toamnă 2019 publicată pe 27 noiembrie, că procesul de dezinflaţie va continua pe fondul epuizării excesului de cerere de consum, iar inflaţia medie anuală va ajunge la 2,6% în anul 2023, de la 3,8% în 2019.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în sus estimările privind preţurile de consum în România în acest an, până la o creştere medie anuală de 4,2%, faţă de un avans de 3,3% preconizat în primăvară, în timp ce în 2020 preţurile ar urma să urce cu 3,3%, faţă de o majorare de 3% cât estima în primăvară.

Citeşte şi:

Producţia industrială din România, în cădere liberă şi-n noiembrie 2019

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.