Problema Rezidenţiatului s-a rezolvat. Ce modificări s-au adus legii

-


Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege privind Rezidenţiatul astfel încât cel mai important examen din cariera viitorilor medici să se desfăşoare pe 8 decembrie, după ce guvernarea psd-istă sub pretextul lipsei unui ministru plin la Educaţie a amânat examenul. Acesta va fi organizat fără semnătura ministrului Educaţiei, iar preşedintele Klaus Iohannis trebuie să promulge până luni actul normativ, ca săptămâna viitoare acesta să fie publicat în Monitorul Oficial.

 

Potrivit proiectului de lege iniţiat de Camera Deputaților, pentru anul 2019, cifra de școlarizare pentru Rezidențiat se aprobă printr-o hotărâre a Guvernului. De asemenea, această cifră va fi egală cu numărul absolvenților de medicină care au diplomă de licență, scrie viatamedicală.ro.

De asemenea, admiterea va fi organizată anul acesta în temeiul unei metodologii aprobate prin Ordin al ministrului Sănătății, iar de pe metodologia organizării examenului va fi scoasă semnătura ministrului Educaţiei.

Examenul de Rezidențiat va avea loc în șase centre universitare din țară: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara. Concursul se va desfășura sub formă de test grilă cu 200 de întrebări, pe durata a patru ore.

Senatul a adoptat, marţea trecută, în unanimitate, propunerea legislativă pentru modificarea OUG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea Rezidenţiatului, prin care s-a stabilit că, la nivel naţional, începând din anul 2020, admiterea la Rezidenţiat va avea loc în a treia duminică a lunii noiembrie.

Unica şansă pentru deblocarea crizei examenului de Rezidenţiat a venit  din plenul Parlamentului, graţie unei soluţii venite de la Comisia de Educaţie a Senatului, care a propus exceptarea de la semnătură pe metodologia de concurs a ministrului Educaţiei.

„Orice zi întârziată de la acest calendar va determina amânarea Rezidențiatului din acest an pentru luna ianuarie”, a declarat social-democratul Florin Buicu.

Potrivit acestuia, toate actele normative necesare desfășurării Rezidențiatului trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial până în data de 7 noiembrie.

„Înseamnă practic mâine vot final, săptămâna viitoare – luni – președintele să promulge legea, astfel încât marți – miercuri să apară legislația subsecventă necesară pentru desfășurarea Rezidențiatului. Orice zi întârziată de la acest calendar va determina amânarea Rezidențiatului din acest an probabil pentru luna ianuarie, anul viitor”, a subliniat Florin Buicu.

Examenul de Rezidențiat trebuia să se desfășoare pe 17 noiembrie, însă Ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educație întrucât interimatul lui Daniel Breaz a expirat.

PNL căută soluţii pentru depăşirea „crizei Rezidenţiatului”

În schimb, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, luni, că parlamentarii liberali susţin orice soluţie care să permită organizarea examenului de Rezidenţiat într-un timp cât mai scurt.

„Cu siguranţă că susţinem orice soluţie care să permită organizarea examenului de Rezidenţiat într-un timp cât mai scurt. Readuc aminte că întârzierile de organizare a examenului de Rezidenţiat sunt răspunderea exclusivă a guvernului care a fost demis prin moţiune de cenzură. Şi dacă nu ar fi existat această propunere legislativă, imediat după învestirea guvernului, noi am fi rezolvat această problemă”, a subliniat Ludovic Orban.

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de marţea trecută, în unanimitate (72 de voturi “pentru”), propunerea legislativă pentru modificarea OG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea Rezidenţiatului, prin care s-a stabilit că, la nivel naţional, începând din anul 2020, admiterea la Rezidenţiat va avea loc în a treia duminică a lunii noiembrie.

„Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în Rezidenţiat pe locuri şi pe posturi prin concurs naţional în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în Rezidenţiatul în medicina de familie, prin test de selecţie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei Naţionale”, potrivit amendamentului propus de senatorul PSD Liviu Pop.

Citeşte şi:

„Criza Rezidenţiatului” s-ar putea rezolva curând. Soluţia ar putea veni chiar din Parlament


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.