Exclusiv.”Alegerile anticipate pentru Chișinău, capitale pentru forțele unioniste”. Interviu cu președintele Blocului Unității Naționale din R. Moldova

-


Prezența activă a fostului președinte al României, Traian Băsescu, în viața politică de peste Prut a deranjat pe mulți dintre actorii politici locali, întrucât prin discursul său a sporit încrederea cetățenilor moldoveni în UNIRE, a declarat  președintele Blocului Unității Naționale din R.Moldova (BUN), Ion Leașcenco, într-un interviu acordat în exclusivitate Jurnalistii.ro.

Acesta a mai subliniat faptul că alegerile parțiale pentru primăria Capitalei moldave sunt capitale pentru forțele pro-europene și unioniste, iar candidatul PUN Constantin Codreanu este singurul capabil să-l înfrângă pe socialistul Ion Ceban.

Jurnalistii: Cât de importante sunt alegerile anticipate pentru primăria Chișinăului pentru forțele pro–europene și unioniste? Sunt acestea o repetiție pentru cele parlamentare din această toamnă?

Ion Leașcenco: Miza acestor alegeri este mai mare ca niciodată. Tocmai de aceea, noi, unioniștii, îl susținem fără rezerve pe Constantin Codreanu (n.r. candidatul Partidului Unității Naționale din R.Moldova la primăria Chișinăului), un exponent de vârf al mișcării noastre. Suntem conștienți că, în funcție de rezultatul acestor alegeri, Chișinăul va merge înainte sau înapoi. Adversarii noștri, socialiștii, își dau seama că un câștig al lui Constantin Codreanu înseamnă începutul unei perioade de avânt în dezvoltarea orașului nostru.

Capitala dă tonul vieții politice, economice și sociale în întreaga Republică. Toată lumea știe că valul unionist este în creștere accelerată și, tocmai pentru acest motiv, oamenii lui Dodon vor să blocheze această evoluție, râvnind cel mai important bastion al forțele pro-europene și unioniste, municipiul Chișinău.

Cu siguranță multe forțe politice doresc să își încerce puterile în aceste alegeri, iar învingătorii de pe fiecare eșichier geopolitic se vor afla în poll-position pentru alegerile parlamentare din toamnă.

De ce forțele pro-europene și unioniste sunt dezbinate și nu au reușit să impună un candidat comun la Chișinău? Cum comentați recentul atac al candidatului PL, Valeriu Munteanu, la adresa PUN și a lui Constantin Codreanu că ar fi clonele oligarhului Vladimir Plahotniuc?

Pentru că în R. Moldova există încă, din păcate, mulți politicieni egoiști care nu se pot ridica la nivelul așteptărilor oamenilor de a pune binele comun și interesul general mai presus de interesele înguste de grup sau de partid.

L-am văzut pe Constantin Codreanu și Traian Băsescu făcând eforturi să aducă la masa discuțiilor partidele care practică un discurs unionist sau pro-european. Din păcate, aceste interese înguste au prevalat. Regret canibalizarea unor personaje din peisajul politic.

Atacul lor disperat este o formă de egoism extrem și trădează teamă în fața noastră ca mișcare unionistă și a lui Codreanu în calitate de candidat curat susținut inclusiv de forțe civice. În R. Moldova, cel mai simplu e să explici orice prin aflarea lui Plahotniuc în spatele oricărei persoane sau situații.

Oricine poate constata că lideri ai PL (Partidul Liberal din R.Moldova) îl cunosc personal pe Vladimir Plahotniuc, căci au fost colegi de alianță și de guverare cu el și că aceștia s-au susținut reciproc în diverse situații. Inclusiv când a fost propusă candidatura oligarhilor la funcția de premier.

Dimpotrivă, nici noi, nici Constantin Codreanu nu îl cunoaștem personal pe Plahotniuc, nu am fost în alianță cu el și nu l-am susținut niciodată. Când vorbesc noi, mă refer la asociațiile civice, nu la partid, colegul nostru de cauză, fiind susținut atât de mediul asociativ cât și de două partide politice.

Minciunile inventate la adresa noastră fiind o confirmare a disperării unor actori politicii de pe malurile Bâcului, care simt că nu mai au susținerea electoratului cult și bine informat și apelează la tot felul de tertipuri ieftine, fiind batjocoritoare chiar la adresa celor care i-au votat la alegerile precedente.

Credeți că politicienii de la Chișinău se tem de Traian Băsescu după ce a declarat deschis că venit în R.Moldova să facă UNIREA? Îi va face Justiția moldoveană dreptate președintelui Băsescu în chestiunea cetățeniei până la debutul campaniei electorale din toamnă?

Depinde de politicieni. Prezența activă a domnului Traian Băsescu în spațiul politic basarabean a fost de natură să le dea fiori multora dintre actorii politici locali, atât de stânga, cât și de dreapta. Din punctul meu de vedere, discursul președintelui Băsescu a crescut încrederea oamenilor în unirea cu România, ca soluție istorică pentru întregul spectru de probleme cu care ne confruntăm de aproape 30 de ani.

Cât privește însă șansele domnului președinte Băsescu de a obține câștig de cauză împotriva lui Dodon în instanțele naționale, este bine să păstrăm un optimism rezervat, chiar în condițiile în care este de notorietate că justiția din R.Moldova nu este nici independentă, nici eficientă.

Au liderii partidelor pro-europene și unioniste forța de a se așeza la masa negocierilor după alegerile de la 20 mai în contextul în care binomul Plahotniuc-Dodon face tot posibilul să îi țină dezbinați?

Să sperăm că vor avea și forță, și minte. Turul doi este decisiv.

De aceea, toate partidele unioniste și pro-europene vor trebui să își dea mâna și să facă ce nu au reușit să facă în turul întâi, adică să-l susțină pe Constantin Codreanu, singurul care îl poate învinge la vot pe reprezentantul socialiștilor.

Jurnalistii.ro: Are mișcarea unionistă forță să obțină un scor bun în alegerile parlamentare din toamnă? Cum vedeți lupta electorală din această toamnă în contextul în care se prefigurează o alianță tacită PDM-PSRM?

În R.Moldova nimeni nu face politică pură, toată lumea face geopolitică. De aceea, alegerile parlamentare din toamnă sunt de o importanță crucială. Ele vor determina orientarea geostrategică a statului. Astfel, răspunderea care le revine forțelor unioniste și pro-europene este extrem de mare.

În ceea ce mă privește, voi face tot posibilul să avem un Parlament care să readucă Basarabia pe coordonata ei istorică firească. Iar acest lucru înseamnă reunirea cu România și regăsirea noastră, alături de celelalte națiuni europene, în UE și NATO.

Țin să amintesc că nu sunt membru PUN(Partidul Unității Naționale)  și nu reprezint în vreun fel acest partid. Sunt președintele BUN ( Blocul Unității Naționale), o coaliție de asociații civice constituita la 16 mai 2015, membră a Alianței pentru Centenar.

 

Citește și:

Ludovic Orban merge pe mână lui Andrei Năstase în alegerile pentru Primăria Chișinăului

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.