Exclusiv. Dodon, „calul troian al binomului ruso-german” în chestiunea federalizării R.Moldova

-


Vladimir Plahotniuc încă mai încearcă să joace cartea Occidentului, în timp ce „subordonatul său” Igor Dodon a scos în prim plan conceptul de federalizare al R.Moldova, prezentat la Conferinţa de securitate de la Munchen de la mijlocul lunii trecute, postat pe site-ul Preşedinţiei R.Moldova, într-un scurt rezumat (vezi aici).

Situaţia  politică de la Chişinău se complică de la o zi la alta, în contextul în care „cartelul” PSRM-PDM continuă un joc de „şoarecele şi pisică” cu Blocul ACUM din dorinţa acestora de a contura o majoritate cu care să „păcălească Occidentul”, şi implicit să deblocheze banii conveniţi pentru reforme, pentru a guverna ruseşte.

Dincolo de justificările şi opţiunile prezentate pe scurt pe Igor Dodon, chestiunea federalizării R.Moldova devine din ce în ce mai clar o variantă pe care Kremlinul o doreşte în regiune, cu sprijinul Germaniei şi al politicienilor cu dublă comandă, din solda oligarhului Vladimir Plahotniuc. Igor Dodon nu întâmplător a ieşit la rampă cu această soluţie impusă de Vladimir Putin, întrucât sunt premise tot mai clare care ne induc către această opţiune.

În momentul de faţă, România girează toate derapajele regimului oligarhic de la Chişinău, iar diplomaţia de la Bucureşti s-a mărginit numai în a recunoaşte faptul că alegerile parlamentare din 24 februarie au fost democratice, iar reacţiile acesteia în cazul acţiunilor lui Dodon de la Munchen au lipsit cu desăvârşire. În Ucraina, campania pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestei luni ţine ocupată întreaga agendă publică, în timp ce perspectiva unei posibile invazii din Donbass este şi aceasta tot mai credibilă.

Vulnerabilitatea R.Moldova este tot mai evidentă cu cât parcursul european este îngheţat, iar Germania pare tot mai hotărâtă să facă jocul Rusiei în chestiunea federalizării R.Moldova întrucât pentru Angela Merkel avantajele economice oferite de Putin primează, înaintea oricăror alte necesităţi de ordin strategic. Implicarea Germaniei în soluţionarea chestiunii transnistrene nu este nouă, însă acum este mai pregnantă ca oricând şi aceasta gravitează în jurul: a gazoductului NordStream 2.

Dacă în 2003 bătrânul comunist Vladimir Voronin l-a păcălit pe Ţarul de la Kremlin când a mai refuzat să semneze planul de federalizare elaborat de fostul ofiţer GRU, Dmitri Kozak, în 2019 binomul Plahotniuc-Dodon este decis să pună în practică experimentul gândit în laboratoarele Kremlinului: Moldova şi Transnistria. De asemenea, experimentul acesta se va aplica şi Ucrainei întrucât proiectul Nova Russia nu a murit, ci doar a fost stopat un timp. Ceea ce s-a întâmplat la Kerci şi-n Peninsula Crimeea reprezintă numai etape din bătălia lui Putin cu NATO, pentru a crea dezordine şi dezbinare în flancul Estic al Alianţei.

Contactat de Jurnaliştii.ro, expertul în securitate al IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi a declarat că „Pachetul comprehensiv pentru Moldova” postat de Igor Dodon pe site-ul Preşedinţiei R.Moldova contravine Constituţiei şi prevederilor Legii din iunie 2005 cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului şi reprezintă o încercare de legitimare a structurilor separatiste.

„Trebuie să menţionăm că acest pachet a fost prezentat de către Igor Dodon la Conferinţa de Securitate de la Munchen unui cerc restrâns de experți fără a le preciza numele, suntem de asemenea siguri că asta a fost posibil graţie “suportului” si asistenţei Ministerului rus al Afacerilor Externe, dar şi a unor instituţii din Federaţia Rusă, cum ar fi Institutul Național de Cercetare pentru Economia Mondială și Relațiile Internaționale Primakov al Academiei de Științe din Rusia (IMEMO RAS). În cadrul conferinţei Igor Dodon s-a întâlnit cu Serghei Lavrov, ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, cu care a făcut schimb de opinii cu privire la perspectivele de promovare a principalelor teze, care sunt reflectate în „Pachetul comprehensiv pentru Moldova”. După cum vedem fără Federaţia Rusă nimic nu se face. Eu cel puţin asta am înţeles. Dar să ne întoarcem la “pachet”.

„Când vorbim despre pachet de fapt noi vorbim despre mai multe documente: proiectul Declarației cu privire la parteneriatul cu Republica Moldova și intensificarea în continuare a eforturilor comune ale mediatorilor și observatorilor în vederea realizării unei reglementări atotcuprinzătoare a problemei transnistrene; – proiect de Rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU sau de Proiect de Rezoluție al Adunării Generale a ONU (nu s-a luat încă nicio decizie, cu privire la opțiunea pe care o vor lua acestea); foaia de parcurs a reglementării transnistrene, planul de acțiuni pentru perioada 2018-2020;  concepția pașilor paraleli în avansarea procesului de consolidare a statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova. Toate aceste documente duc în realitate spre federalizarea Republicii Moldova, şi care este intens promovată mai pe ascuns în ultima perioadă de către Federaţia Rusă, dar care duce spre recunoașterea regimului separatist”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, Rosian Vasiloi.

Potrivit acestuia,  în planul lui Dodon nu există nici o formă de control constituţional asupra regimului separatist şi nici garanții pentru unificarea economică, politică şi în domeniul securităţii şi apărării.”Documentul „eludă” problema ocupației militare ruse, şi neglijează totalmente decizia Curţii Constituţionale din 02.05.2017 NR 14.

„La declaraţiile fostului ambasador al SUA în Moldova James Pettit din 26 august 2016 cu privire la o eventuală unire a Republicii Moldova cu România, Dan Dungaciu a spus: „Apără-mă, Doamne, de prieteni“. De ce am adus acum asta în discutie? În documentul prezentat de Dodon se menţionează:  „În 2016, cu sprijinul Președinției germane a OSCE, experți din Republica Moldova și din regiunea transnistreană au efectuat o analiză cuprinzătoare a procesului de negocieri pe baza experienței dobândite în cei 25 de ani de după încheierea fazei armate a conflictului, care a durat câteva luni în 1992, pe malurile Nistrului”, a adăugat Rosian Vasiloi.

„Documentul conţine conceptele moştenite din perioada sovietică, cum ar fi existenţa mai multor naţiuni, limba moldovenească în grafie chirilică, justificând astfel politica legalizării purificărilor etnice şi discriminării lingvistice. Acesta prevede divizarea Republicii Moldova în două entităţi juridice, cu armate separate, cu propriile autorităţi de poliţie şi securitate, cu sisteme bancare şi cu politică externă, etc.

Germania, un jucător strategic în chestiunea reglementării conflictului transnistrean

Acesta a mai spus că Germania nu trebuie să implice în reglementarea chestiunii transnistrene, iar miza lui Dodon este să-l prezinte pe Putin drept pacificator prin prisma planului de federalizare.

„Nu este pentru prima data când Germania ne asistă. Da, trebuie să recunoaştem că Germania ne asistă pe alte dimensiuni, şi eu apreciez asta. Numai că nu e cazul pe reglementarea transnistreană. Vă aduc aminte că pe timpul preşedinţiei Germaniei, la OSCE, Moldova a semnat protocolul Berlin +, care a fost o cedare fără precedent din partea Moldovei, iar consecinţele acelui Berlin + le vom avea ani de acum înainte. Dar eu vroiam altceva să va spun. Eu nu pot admite negocieri pe ascuns şi impuse. Spuneam că aceste 4 documente sunt scrise la Kremlin şi consultate cu Germania şi alti parteneri, dar de ce nu sunt consultate cu opinia publică din Moldova. La toate trebuie să ţinem cont de relaţiile speciale între Rusia si Germania şi interesele comune, inclusiv Nord Stream 2.

Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este că se face pe la spatele nostru, iar miza este cu totul alta. Şi nu este vorba despre Moldova, care va rămâne sub protectoratul rus, ca şi cum spune Dodon în română „ţinut” sau în limba rusă „край”. De fapt miza de baza este că Putin să fie prezentat ca pacificator pentru diferite conflicte, pe care tot Rusia le-a organizat la timpul lor. Iar aici, eu vreau să vad şi o reacţie din partea României, care este exclusă în totalitate, aşa cum a fost exclusă din formatul patrulater de „reglementare a conflicutlui transnistrean” (denumirea oficială)”, a subliniat Rosian Vasiloi.

Pe de altă parte, expertul în securitate al IDIS Viitorul a mai spus că dacă planul federalizării R.Moldova va fi aprobat, va crea grave probleme de securitate României şi Ucrainei care încă nu au luat nicio poziţie oficială.

„Dacă va fi aprobat definitiv, va avea un impact negativ în primul rând asupra noastră a cetăţenilor Republicii Moldova, dar şi asupra Ucrainei şi României în plan inclusiv şi de securitate. Orice politică de reintegrare a teritoriilor aflate sub ocupaţie trebuie să fie făcute numai în baza prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, Legii  cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului cu implementarea principiilor 3 D: decriminalizare, demilitarizare şi democratizare. Toate aceste trebuie incluse într-o strategie sau viziune care să fie sustinuta de toti cetatenii Republicii Moldova si partenerii nostril. Asta o sa fie posibil numai in cazul in care din actul guvernarii vor fi exclusi cei care au parazitat pe politicile de reintegrare si au promovat propriile interese”, a conchis Rosian Vasiloi.

Reprezentantul blocului ACUM, Igor Munteanu, fost ambasador în SUA, a declarat, în campania electorală, că preşedintele Igor Dodon a prezentat la Conferinţa de securitate de la Munchen un plan de federalizare a Republicii Moldova, informează Radio Chişinău.

„Acest plan a circulat în cancelariile occidentale din luna septembrie, însă doar la Conferinţa de la Munchen am putut avea o copie a acestui plan. Intenţia preşedintelui Dodon este  să creeze o coaliţie cu Partidul Democrat şi să ofere un cadou Federaţiei Ruse, sub forma de federalizare a republicii sau a unei confederaţii. Este un plan anticonstituţional, sunt interese ostile faţă de interesul naţional al R. Moldova şi ignoră totalmente interesele cetăţenilor moldoveni”, a subliniat Igor Munteanu.

Citeşte şi:

EXCLUSIV. „R. Moldova are nevoie de o Laura Codruţa Kovesi”. Interviu cu jurnalistul Vitalie Călugăreanu

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.