Exclusiv. Interviu cu prim-vicepreşedintele PUN Ana Guţu. “Traian Băsescu a insuflat încredere în proiectul unirii R.Moldova cu România”

-


Prim-vicepreşedintele PUN, Ana Guţu a declarat, într-un interviu acordat Jurnalistii.ro, că  prin declaraţia politică asumată de Parlamentul de la Bucureşti cu ocazia Centenarului Unirii Basarabiei cu România s-a transmis un mesaj foarte clar că România este pregătită pentru REUNIRE şi aşteaptă că cetăţenii R.Moldova să îşi exprime voinţa.

 

Despre rolul lui Traian Băsescu în politica de la Chişinău, jocurile politice ale binomului Plahotniuc-Dodon în chestiunea retragerii cetăţeniei acestuia  precum şi miza strategică a alegerilor parţiale din 20 mai de la primăria Capitalei moldave,  puteţi, citi, pe larg în interviul acordat Jurnalistii.ro de prim-vicepreşedintele PUN, Ana Guţu.

Jurnalistii.ro: Pe 20 mai vor avea loc alegeri parțiale pentru desemnarea edililor la Chișinău și Bălți. Mai este timp pentru un candidat unic al forțelor unioniste și pro- europene? PUN(n.r. Partidul Unităţii Naţionale) va lansa proprii candidați în acest scrutin?

Ana Guţu: PUN a promovat ideea unui candidat unic la aceste alegeri anticipate pentru primăria Chișinău, dar, între timp, doar două formațiuni s-au înțeles bilateral între ele – PAS (n.r. Partidul Acţiune şi Solidaritate) și PPDA (n.r. Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr), înaintând candidatul lor, fără a ține cont de opiniile altor formațiuni. În aceste condiții PUN va lansa propriul candidat la aceste alegeri(n.r. deputatul PMP Constantin Codreanu a fost lansat miercuri în cursa pentru Chişinău de PUN).

Cât de importante sunt aceste alegeri parțiale pentru configurarea bătăliei electorale din toamnă? Cum ar putea fi limitată influența binomului Plahotniuc-Dodon pentru a nu avea o alianță post electorală între PDM-PSRM?

Alegerile anticipate pentru primăria Chișinău vor constitui un exercițiu și un test electoral preventiv, care va determina și aranjamentele pre și postelectorale din toamnă. PDM (n.r. Partidul Democrat din Republica Moldova) dorește să cucerească primăria pentru un an, apoi să se instaleze acolo pentru patru ani, după alegerile din 2019.

Nu știu dacă binomul Plahotniuc-Dodon mai există, aranjamente și înțelegeri între cei doi au existat, dar, în preajma alegerilor parlamentare Plahotniuc nu-i va permite lui Dodon să iasă prea mult în față. În același timp, să nu uităm că PDM în frunte cu Plahotniuc nu a reușit să-și îmbunătățească ratingul, oricât de mult ar stărui în populisme și demagogii.

Limitarea influenței unor lideri politici în spațiul dintre Prut și Nistru a fost mereu decisă de cetățeni, prin exercițiu democratic. Astfel, la alegerile din 20 mai, alegătorii trebuie să înțeleagă faptul că PDM are deja un candidat – acesta este Silvia Radu, magnată energetică, implicată cu firmele sale și ale lui Plahotniuc în scheme dubioase de aprovizionare în energie electrică a zonei sud și centru a R.Moldova. Susținerea lui Plahotniuc pentru Silvia Radu este extrem de vizibilă, această tunând și fulgerând prin primăria Chișinău, fără ca nicio instanță să i se opună.

Candidatul de rezervă a lui Plahotniuc este Ivan Ceban, de jure membru PSRM (n.r. Partidul Socialiştilor din R.Moldova), dar de facto un vasal docil în serviciul lui Plahotniuc. Deci – alegerile din 20 mai pentru primărie Chișinău vor fi despre discernământ cetățenesc. Pentru mine și colegii mei – ele vor fi despre Unire.

Credeți că justiția moldoveană îi va reda cetățenia moldavă președintelui Băsescu până la startul campaniei electorale din toamnă? Ar putea Traian Băsescu să fie elementul coagulant al unei alianțe în jurul forțelor pro- europene și unioniste care să limiteze culoarul forțelor pro-putiniste?

Justiția din Republica Moldova este coruptă și partinic angajată. Oameni din anturajul lui Plahotniuc sau simpatizanții ardenți ai săi au ajuns în CSM, Curtea Constituțională, sunt bine merci prin instanțele judecătorești de tot rangul.

Dacă acești oameni ar fi avut o minimă demnitate profesională, cetățenia Republicii Moldova i-ar fi fost deja redată lui Traian Băsescu, încă la prima ședință a instanței de fond. Traian Băsescu este președintele României care a fluidizat redobândirea cetățeniei române de către locuitorii dintre Prut și Nistru, a oferit zeci de mii de burse pentru tinerii de aici.

Tratamentul politic care i se aplică de către Dodon și Plahotniuc prin justiția aservită este de toată jena. Mi-au spus oamenii simpli cu care discut în stradă, în piață, la magazine – ”Cum, doamnă, e posibilă o astfel de atitudine? Omul acesta a făcut atâtea pentru noi!”  Spre regret, nu a fost să fie.

Procesul de judecată a intrat pe orbita unui cerc interminabil și  teoretic aș avea mari dubii că cetățenia R.Moldova îi va fi redată lui Traian Băsescu. Dar, mai sperăm că, totuși, se va găsi măcar un judecător onest pentru a tranșa această dispută rușinoasă, cauzată de Dodon. Cât privește coagularea forțelor pro-europene și unioniste, e un deziderat care sună frumos, dar pentru a fi realizat, e nevoie ca și partidele respective să–și dorească acest lucru. Or, nu am observat astfel de dorință și nici voință.

Cât de important este pentru electoratul din Republica Moldova mesajul de unire pe care Parlamentul de la București l-a asumat simbolic pe 27 martie? Credeți că unionismul îi sperie atât de tare pe putiniștii moldoveni încât să îl determine pe Dodon să facă aproape zilnic circ mediatic pe acest subiect?

După ședința festivă a Parlamentului României, reunit în cele două camere ale sale la 27 martie 2018, la care s-a votat Declarația politică dedicată celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – a devenit foarte clar faptul că România este pregătită pentru Unire și așteaptă decizia cetățenilor din Republica Moldova să-și spună cuvântul. Noi, politicienii unioniști, știam acest lucru și l-am argumentat nu o singură dată în dezbateri, atunci, când ni se spunea că România nu are nevoie de Republica Moldova.

Or, după votarea Declarației de Unire de către parlamentarii români cetățenii Republicii Moldova au primit un semnal clar și punctual: cereți Unirea și ea se va realiza. Valul de Declarații de Unire, votate și semnate de administrațiile publice locale din Republica Moldova este un fenomen spontan, necontrolat de nici un partid sau ONG.

Oamenii au prins la curaj, au înțeles că nu mai avem nici timp, nici viață de pierdut în experimente statale falimentare și optează deschis pentru Unirea Republicii Moldova cu România. Au prins curaj și instituțiile educaționale, medicale, de producție, etc. Eu personal cred că implicarea domnului Traian Băsescu în politica din Republica Moldova, prin fondarea Partidului Unității Naționale, multiplele sale vizite în provincie, la care vin mii și mii de cetățeni, a insuflat multă încredere și determinare pentru proiectul Unirii Republicii Moldova cu România.

Ar putea Vladimir Plahotniuc să determine unirea R.Moldova cu România în contextul în care acesta controlează întreg statul moldav? Când credeți că elita moldoveană va fi pregătită să ceară unirea cu România și totodată să o voteze?

Vladimir Plahotniuc nu va face Unirea, să ne fie clar tuturor. Nu o va face deoarece nu are nici discernământul unui autentic politician, nici forța intelectuală necesară și nici dorința. Republica Moldova a fost declarată independentă pentru astfel de oameni ca Voronin,  Filat, Plahotniuc, Dodon, și cine știe câți vor mai fi dacă nu votăm urgent Unirea cu România.

Atâta timp cât Republica Moldova va rămâne stat independent, cu resurse umane minime și rapid epuizabile, cu instituții supradimensionate și disfuncționale, cetățenii săi vor fi nefericiți, izolați într-o feudă gri, impredictibilă, iar copiii vor continua să fugă din acest țarc, încă dominat de frici, incertitudini, servilism, corupție și haos.

Unirea, din punctul meu de vedere, a întârziat cu 29 de ani, ea a trebuit înfăptuită în 1989, atunci când elanul emancipării naționale românești a atins apogeul. Totuși, mai bine mai târziu decât niciodată – Unirea a început, ea este un proces care nu mai poate fi oprit. Decizia politică va fi luată în scurt timp. Să fim pregătiți pentru Unire!

Citeşte şi:

Schimbarea la față a lui Dodon și războiul său cu unionismul

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.