EXCLUSIV. Un deputat liberal sare în ajutorul foştilor militari angajaţi pe bază de contract

-


După ce CCR i-a executat mişeleşte pe foştii militari angajaţi pe bază de contract, disponibilizaţi din motive neimputabile acestora, în perioada 2006-2010, deputatul PNL Florin Roman le vine în ajutor. Liberalul a depus luni o iniţiativă de corectare a legii, care constă în modificarea articolului 21 din legea 223/215 cu privire la pensiile militarilor.

sursa foto: deputatul PNL Florin Roman

„Cunosc bine subiectul și problemele rezerviştilor militari”, ne-a declarat deputatul PNL, Florin Roman.

Astfel, la articolul 21 din legea mai sus amintită, se propune introducerea articolului 3 în care se va specifica scăderea grupei de muncă din vârsta standard de pensionare, după cum urmează: beneficiază în mod corespunzător militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data depunerii cererii de pensionarea prevăzute la art.16 alin1.lit.b 25 de ani vechime şi care se găsesc în următoarele situaţii:

a. au fost trecuţi în rezervă în conformitate cu articolul 45, alin.1, lit.a,b,e şi h din legea 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti;

b. au fost trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de muncă cu MApN din motive neimputabile acestora.

Context

Decizia CCR a venit într-un moment în care foştii militari angajaţi pe bază de contract se judecă cu Ministerul Apărării pentru pensii în instanţe, iar salvarea  acestora ar putea veni în momentul de faţă de la politicieni.

„După ce am fost executaţi, prin decizia CCR numărul 659 din 30.10.2018 publicată în Monitorul Oficial numărul 49 din 18.01.2019 luată cu unanimitate de voturi, care  a respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate a articolelor 19 şi 21 din Legea numărul 223 / 2015 privind pensiile militare, în sprijinul nostru a venit domnul deputat PNL, Florin Roman care a depus o iniţiativă de corectare a legii. De aseamenea, şi fostul ministru al Apărării Mihai Fifor a mai depus un raport de admitere pentru completarea legii 384/2006. Acum, să vedem care va fi deznodământul în cazul nostru”, au declarat, pentru Jurnaliştii.ro, surse din cadrul foştilor militari angajaţi pe bază de contract.

Potrivit acestora, dacă politicienii nu vor corecta legea în acest an electoral, CEDO rămâne ultima soluţie în cazul acestora în contextul deciziei CCR la sesizarea MApn.

„Sunt doi ani electorali şi cred că sunt şanse să se elimine nedreptăţile în cazul nostru, al foştilor militari angajaţi pe bază de contract şi disponibilizaţi din motive neimputabile nouă, ca să putem beneficia şi noi de dreptul nostru la pensie militară. Noi, nu suntem cerşetori şi nici nu suntem masă de manevră electorală. Misiunile internaţionale şi rezultatele pe care noi le-am obţinut sunt elementele care ne definesc. Justiţia din România ne-a îngropat în momentul de faţă: respingeri la Tribunalele din Bistriţa, Cluj şi Alba, iar la Focşani, Buzău şi Brăila suntem în aşteptare. Ce mai este de spus? Politicienii şi-au dat pensii peste pensii speciale şi pentru noi, circa 200 de oameni, se fac că nu văd umilinţele în care ne-a adus un sistem potrivnic nouă. Precizăm, că am fost daţi afară din motive neimputabile nouă şi nici nu am primit compensaţii financiare”, au adăugat sursele noastre.

În schimb, CNCD a recunoscut faptul că oficialii Ministerului Apărării au aplicat un tratament discriminatoriu foştilor militari angajaţi pe bază de contract în raport cu militarii activi în ceea ce priveşte pensionarea.

„Avem o decizie din partea CNCD unde scrie foarte clar că am fost şi suntem discriminaţi în continuare de către oficialii de la Minister, care aplică într-o manieră discriminatorie articolul 21 din legea 223/2015 doar pentru personalul activ. Noi nu suntem cerşetori, ci suntem militari veterani cu misiuni internaţionale în Angola, Kosovo şi Afghanistan, care am fost disponibilizaţi peste noapte la grămadă de cei din Minister. Vom ieşi în stradă în uniforme fără grade”, subliniază surse din cadrul foştilor militari angajaţi pe bază de contract.

În baza deciziei emise de CNCD, 118 foşti militari angajaţi pe bază de contract au dat în judecată Ministerul Apărării pentru a cere corectarea legii 223/2015 ca să poate beneficia de dreptul de pensie, iar în toamna trecută a avut loc primul termen de judecată la Bistriţa.

De asemenea, fostul ministru al Apărării, senatorul PSD Mihai Fifor a scris marţi pe Facebook că în Comisia de Apărare a Senatului României s-a votat un Raport de admitere pentru completarea legii 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

„Am votat astăzi, în Comisia de apărare a Senatului României, un Raport de admitere, cu amendamente admise, iniţiativei mele legislative pentru completarea Legii 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, a scris Mihai Fifor, pe Facebook.

Citeşte şi:

EXCLUSIV. Ce şanse mai are Mişcarea Unionistă din R. Moldova după eşecul electoral din 24 februarie? INTERVIU cu președintele Organizației municipale Chișinău, sectorul Centru al PUN, Sandu Scodin


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.